Szaglászavarok

Írta: Dr. Vass Zoltán

Az orr szaglóműködésének károsodásai, szaglászavarok

szaglas szaglaszavarA szaglás működése csökkent lehet (hipozmia, hyposmia), vagy a szaglás teljesen hiányozhat (anozmia, anosmia). Mind a hipozmia, rossz szaglás, mind az anozmia lehet ideiglenes vagy állandó. Az anozmia respiratorikus vagy esszenciális lehet. Abban az esetben, ha bizonyos szagok érzékelése hiányzik, akkor specifikus anozmiáról beszélünk. A specifikus anozmiának genetikai oka is lehet.

A respiratorikus anozmia vagy hipozmia az orrüreg olyan elváltozásai következtében alakul ki, amelyek mechanikusan megakadályozzák, az illóanyagot tartalmazó levegőáram szaglóhám felé jutását (orrsövényferdülés, az orr polipja, orrpolipózis, az orr daganatatok, a középső orrkagyló és alsó kagyló nyálkahártyájának duzzanata, choana elzáródás stb.).

szagloideg karosodasEsszenciális anozmiánál az idegvégződések (szaglósejtek és a szaglóideg végágai) léziója, károsodása következik be. A szaglóidegek károsodás főleg az orrnyálkahártya gyulladásának a szaglóhámra történő átterjedése miatt alakul ki. A szaglóhám károsodás jellemzője a szaglásszvar, pl. ozaenánál, ami hipozmiát, ill. anozmiát okoz. A hátsó rostasejtek gyulladása és iküreg gennyes gyulladásai szintén hipozmiát, ill. anozmiát okoznak, mert a genny a szaglórésen át lefolyik, és károsítja a szaglóhámot. A szaglóhám elpusztulhat szifiliszes, vagy tuberkulotikus folyamat következtében is, ami szaglásérzési zavarhoz vezethet. A szaglóideg gyulladásos folyamata (neuritise) nikotin, morfin, atropin mérgezéseknél, vagy fertőző betegségek után észlelhető (nátha, diftéria), még ha azok enyhék is voltak.

Az orrüregben végzett túlerős lápisz, cinkkezelés, vagy túlzott orrcsepp, orrspray használat a szaglóideg és a szaglóhám károsodását okozhatja.

Anozmia nemcsak a perifériás ideg végkészülék károsodásának eredménye, hanem a központba vezető idegpályák és az agyi központ sérülésének következménye is lehet (centrális, esszenciális anozmia). Ide tartoznak a lamina cribrosa táji koponyaalapi törések, melyek a tractus olfactoriust sérthetik. Az agydaganatok, homloklebenyi tályogok és egyéb megbetegedések szintén károsíthatják a szagló ideget. Az anozmia ritkán degeneratív agyi betegségek korai jele is lehet, mint pl. a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór. 

 

A szaglászavarok, anozmia, hipozmia diagnózisa

szaglas diagnosztikaAz anozmia és hipozmia kórisméje illó anyagokat tartalmazó készülékkel, vagy olfaktométerrel állapítható meg.

A szaglászavarok, szaglásromlás, anozmia, hipozmia kórjóslata respiratorikus anosmiában kedvező, ha a légzési akadályt, okozó elváltozásokat megszüntetjük (orrsövényműtét, FESS műtét, (functional endoscopic sinus surgery) orrpolip műtét, FESS műtét, arcüreggyulladás kezelése). Centrális eredetű anozmiánál, vagy esszenciális szaglászavaroknál a kórjóslat az alapbetegségtől függ és kezeléssel nehezen befolyásolható.

 

Respiratorikus anozmia kezelése

A respiratorikus anozmia kezelése, a szaglórésen lévő akadály műtéti eltávolítása FESS műtétek, (functional endoscopic sinus surgery) orrsövényműtéttel, mucotómiával, orrpolip műtéttel. Esszenciális anozmiánál megkísérelhetjük a szaglóhám ecsetelését 1%-os olívaolajban oldott kininnel.

 

Szaglási rendellenességek

ANOZMIA HIPEROZMIASzaglászavarok között ismertek egyéb szaglási rendellenességek is. Az érzékelt szagok eltorzulhatnak, felerősödhetnek (hiperozmia) vagy akár a szagokat hallucinálhatjuk is (szaglás halucináció). A hallucinációs szaglászavar, a hiperozmia, és a torzult szaglásérzés zavar központi idegrendszeri zavarra vezethető vissza. Az anozmia számos hátránnyal járhat. Anozmiában az ételek íze megváltozhat, viszont az anozmiával született betegek nem panaszkodnak. A szaglás elvesztése veszélyes is lehet, mert az ilyen betegek nem érzékelik a füstöt és gázszivárgást és egyéb mérgező illatokat, mint pl. a romlott ételek szagát. Az illatok érzékelése hozzájárul a hangulathoz, érzelmekhez. 

Bizonyított hogy az érzelmi memória is függ a szaglástól. A szaglás elvesztése gyakran depresszióhoz vezethet. A szaglás hiánya együtt járhat a libidó elvesztésével, ami szintén a veleszületett anozmiás betegekre nem jellemző. A nemi érintkezés egyik alapja a feromonok. A feromon tudat alatt érzékelt szaganyag, amelyekre az érzékküszöb, és ingerküszöb alatt reagálunk. A feromonok nagy hatással vannak a szaporodáshoz elengedhetetlen fiziológiás folyamatokhoz, és az ehhez szükséges magatartásformákhoz, viselkedéshez. Az elsődleges szaglórendszer a feromonok hordozta információt többnyire, elsőként a vomeronazális szervbe juttatja. Az itt található érző idegsejtek egy csoportja, kapcsolatban áll az orrnyílással. A feromonok befolyással bírnak a szexuális viselkedésre, a rokonszenvre és az ellenszenvre, és a mindennapi a szociális kapcsolatokra. 

 

Hiperozmia, szaglás túlérzékenység

Hiperozmia (fájdalmasan éles szaglás) és parozmia (fonák szaglás, parosmia), kakozmia központi eredetűek, többnyire hisztériásoknál, neuraszténiásoknál, elmebetegeknél, nem ritkán terheseknél és a központi idegrendszer organikus megbetegedéseinél észlelhetők (sclerosis multiplex, daganatok, stb.).

A minőségi szaglászavarnak több fajtája lehet, mint a parozmia, kakozmia, vagy szaghallucináció, amit fantozmiának neveznek a pszichiátriában.

 

Hol talál meg bennünket?

Ha valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor keressen bennünket bizalommal!

Fájdalom mentes kivizsgálás, azonnali ellátás Szegeden. 

Dr. Vass Zoltán

Címünk: ORRKLINIKA SZEGED

6724 Szeged, Kálvária tér 16.      Rendelés: Hétfő, Szerda 16-19

Bejelentkezés: 06-70-635 5576,   Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!

Telefon: 06 20-397 4144,          email: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

 

From Address:

Összefoglalás: Orr szaglóműködés károsodása a szaglászavar, ami lehet hipozmia, hyposmia, anozmia, anosmia. A respiratorikus anozmia, hipozmia oka, kiváltó tényezője orrsövényferdülés, orrpolip, orrpolipózis, orr daganatok, a nyálkahártya duzzanat. Esszenciális anozmia oka az idegvégződések szaglósejtek, szaglóideg végágak károsodása. Szaglóideg károsodás kiváltó tényezője az orrnyálkahártya gyulladás. A szaglászavar, ozaena hipozmiát, anozmiát okoz.

vissza az oldal elejére

vissza a kezdő oldalra