Akut homloküreg gyulladás

Írta: Dr. Vass Zoltán

Heveny homloküreg gyulladás (sinusitis frontalis acuta)

A homloküreg gyulladás (sinusitis frontalis acuta) kialakulásának feltételei és okai ugyanazok, mint az akut arcüreggyulladásé, kivéve a fogeredetű arcüreggyulladást.

 

Heveny, akut homloküreg gyulladás tünetei

SINUSITIS FEJFAJASA heveny homloküreg gyulladás legjellegzetesebb szubjektív tünete és jelei a homloktáji fájdalom, mely a homloküreg elülső falának nyomásakor vagy ütögetésekor erősödik. A homloktáji fájdalom, (homlokfájdalom) különösen akkor fokozódik, ha az orbita belső-felső szögletében a homloküreg alsó (orbitalis), legvékonyabb falára nyomást fejtünk ki. Ezen kívül, a heveny homloküreg gyulladásos betegek különböző lokalizációjú fejfájásra panaszkodnak, így a nervus trigeminus első ágának neuralgiája, szemfájdalom léphet fel. A heveny homloküreg gyulladás jellemző tünete a fénykerülés, könnyezés és szaglászavar is. Az akut homloküreg gyulladás súlyos eseteiben, különösen, ha a homloküregből a váladék lefolyása akadályozott, a fájdalom kibírhatatlanná, szorítóvá válik (abroncsszerű fejfájás) és egyidejűleg a felső szemhéj és a homloktájék kollaterális ödémája alakul ki. A testhőmérséklet többnyire magas, láz jelentkezik és jellemző az általános elesettség. Az orr vizsgálatával (elülső rhinoszkópia) a középső orrjárat nyálkahártyájának képe ugyanolyan, mint az arcüreg gyulladásainál, vérbő, duzzadt, váladékos. Akut homloküreg gyulladásban igen gyakran a középső kagyló elülső vége alól kifolyó gennycsík letörlése után, a genny újra megjelenik (gennycsorgás).

 

Heveny, akut homloküreg gyulladás diagnózisa

ORR ENDOSCOPIA DIAGNOZISAz akut homloküreg gyulladás felismerése a szubjektív és objektív tünetek alapján elég könnyen megállapítható. Ha az orrban nem észlelünk semmiféle elváltozást, akkor a homloktáji fájdalmat el kell különíteni a nervus trigeminus első, ágának neuralgiájától (n. supraorbitalis). A homloktáji fájdalom differenciál diagnózisában az orrmelléküreg röntgen az orr endoszkópos vizsgálata elengedhetetlen. A homlokfájdalom okának kiderítéséhez figyelembe kell vennünk, hogy a neuralgiás fájdalom hirtelen rohamokban jelentkezik, míg a melléküreg gyulladásánál a fájdalom fokozatosan erősödik, az üreg legfájdalmasabb pontjára történő tartós nyomás, homloküreg gyulladásnál erősíti a fájdalmat, neuralgiánál így csökken a fájdalom. A melléküregek gyulladásánál jelentkező fájdalom a fej vérbőségénél, (hyperaemia) és pangásos jelenségeinél szabályszerűen fokozódik, fizikai munkánál, terhelésnél, köhögésnél, tüsszentésnél estefelé rendszerint erősödik. Homloktáji fájdalmat némelykor heveny arcüreggyulladásnál is megfigyelhetünk.

 

Heveny, akut homloküreg gyulladás kezelése

AOrrdugulas kezelesz akut homloküreg gyulladás kezelése többnyire konzervatív, gyógyszeres kezelés. Az akut homloküreg gyulladás kezelésének legfontosabb célja az üregben képződött váladék szabad lefolyásának biztosítása, amelyet a középső orrjárat anaemizálásával, ecsetelésével érünk el. Feltétlenül fontos az orrspray rendszeres használata. E mellet a duzzadt orrnyálkahártya lohasztására antihisztamint, és kalciumot rendelünk. Kezdetben a gyulladásos jelenségek csökkentésére, a homloktájékra jégtömlőt rendelhetünk (jegelés), később meleg kezelést alkalmazunk, borogatás, solux alakjában. Hasznos lehet a otthoni kezelése házilag, homlok melegítése infralámpa vagy solux lámpa segítségével. Az arc melegítése sóval is lehetséges, de ebben az esetben nagyon vigyázni kell, nehogy égési sérülést okozzunk az arcon. A betegség első napjaiban, mikor emelkedett a hőmérséklet, láz mutatkozik, aszpirint, fenacetint és egyéb lázcsillapító szereket rendelünk. Magas láznál és a beteg súlyos általános gennyes állapotánál antibiotikumot is adnunk kell. Homeopátiás kezelés is hasznos lehet. 

FESS mutet homlokureggyulladasHa a konzervatív, gyógyszeres terápiás kezelésre a beteg állapota nem javul, akkor sebészeti beavatkozásra is szükség lehet (FESS műtét, functional endoscopic sinus surgery). A FESS műtét során helyi érzéstelenítés mellett szükség szerint, a középső kagyló hipertrófizált elülső végét eltávolítjuk, az orrsövényferdülést megoperáljuk, az orrpolipokat megszüntetjük az orrban. Arra törekszünk, hogy a homloküreg kivezető nyílását szabaddá tegyük és ahol ez lehetségesnek látszik, szondázzuk a homloküreget. Óvakodni kell azonban a vigyázatlan homloküreg-szondázástól és erőszak alkalmazásától, mivel a rostacsont lamina cribrosáján át az elülső koponyagödörbe juthatunk és gennyes agyhártyagyulladást, meningitist idézhetünk elő. Az akut homloküreg gyulladás heveny tüneteinek csökkentése céljából, kielégítő váladéklefolyás esetén, 15 - 20 diatermiás kezelést, solux lámpa kezelést, infralámpa kezelést alkalmazhatunk. Az homloküreg melegítése segíti a gyulladásos tünetek megszűnését. 

Heveny homloküreg gyulladás esetén ritkán kell radikális műtétet végezni. A homloküreg műtét szemüregi vagy koponyaűri szövődmények, a homlokcsont oszteomielitisze, valamint a beteg súlyos szeptikus állapota miatt jön szóba. Szövődményes akut homloküreg gyulladás esetén feltétlenül antibiotikumot is adni kell. 

Hol talál meg bennünket?

Ha valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor keressen bennünket bizalommal!

Fájdalom mentes kivizsgálás, azonnali ellátás Szegeden. 

Dr. Vass Zoltán

Címünk: ORRKLINIKA SZEGED

6724 Szeged, Kálvária tér 16.      Rendelés: Hétfő, Szerda 16-19

Bejelentkezés: 06-70-635 5576,   Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!

Telefon: 06 20-397 4144,          email: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

 

From Address:

Összefoglalás: A homloküreg gyulladás, kialakulása és okai a megfázás nátha orrdugulás, orrsövényferdülés és orrpolip. Heveny, akut homloküreg gyulladás tünetei és jelei a homloktáji fájdalom, nyomásérzékenység, fejfájás szemfájdalom. A heveny homloküreg gyulladás jellemző tünete a fénykerülés, könnyezés és szaglászavar, abroncsszerű fejfájás szemhéj duzzanat ödéma, láz.  Heveny, akut homloküreg gyulladás diagnózisa, felismerése a tünetek és az orr endoszkópos vizsgálata alapján.

vissza az oldal elejére

vissza a kezdő oldalra