Lyukas orrsövény

Írta: Dr. Vass Zoltán

Átfúródó orrsövény fekély (ulcus septi perforans), lyukas orrsövény, septum perforáció

lyukas orrsoveny septum perforacioAz orrsövény egyéb megbetegedései között meg kell említeni az átfúródó orrsövényfekélyt, lyukas orrsövényt, orrsövény perforációt, mely rhinitis sicca anterior kapcsán az orrsövény porcos részén fejlődik ki. A lyukas orrsövény, orrsövény perforáció orrműtétek után (orrsövény műtét, septum plasztika, septum resectio) szövődményként is kialakulhat. Az orrsövényen képződő pörkök kellemetlen, viszkető, feszülő érzést okoznak, ezért a betegek az ujjukkal az orrukban kapiráglnak, körömmel leszedve a pörköket. Az orrsövény nyálkahártyáján repedések keletkeznek, melyek másodlagosan Streptococcussal és Staphyilococcussal fertőződnek. Az orr piszkálása, berepedése, és felülfertőződése következtében körülírt fekély jön létre az orrsövény mindkét oldalán, mely fokozatosan a mélybe terjedve az orrsövény átfúródásához vezet.Ulcus septi perforans, lyukas orrsövény olyan dolgozókon is észlelhető, akik foglalkozásuk miatt kémiailag, mechanikusan izgató vagy maró anyagokat tartalmazó levegőt kénytelenek belélegezni. Ilyenek pl. a cement, akkumulátorgyárakban vagy olyan üzemekben foglalkoztatottaknál, ahol krómot, arzént, rezet vagy higanyt dolgoznak fel.

SEPTUM PERFORACIO LYUKAS ORRSOVENYLyukas orrsövény, ulcus septi perforans kokainistákon is előfordul.

Differenciál diagnózis szempontjából az orr tuberkulózist és az orr lueszt kell kizárni a orrsövény fekély kialakulásakor. A tuberkulotikus fekély alávájt szélű, renyhe sarjakkal övezett, a szifiliszes fekély nemcsak a porcos orrsövényre szorítkozik, hanem gyakran a csontos részre is átterjed. A szifiliszes nekrózis az esetek többségében kellemetlen orrbűzt okoz. Az orrsövény kerek fekélye jelentéktelen gyulladásos reakciót okoz környezetében, infiltráció nélkül. Kétes esetekben szerológiai vizsgálat és szövettani vizsgálat dönt a pontos diagnózisról.

 

A septum perforáció kezelése, műtéte

ORRMUTET ORRSOVENY MUTETAz orrsövény elfertőződés megelőzésére határozottan megtiltjuk a betegnek, hogy orrát vakarja. Az orrsövény perforáció képződésénél óvatosan megtisztítjuk az orrsövény lyuk szélét, majd orrkenőcsökkel kenjük be. A lyukas orrsövény, septum perforáció gyógyulási folyamata igen lassú. Ha a fekély szélei még nem hegesek, sarjadzanak és véreznek, 10%-os lápisz ecsetelés után kenőccsel kenjük be.

Ha a kórelőzményben foglalkozási betegség szerepel, a kezelésnek arra kell irányulnia, hogy a megfelelő üzemben a levegőszűrő és tisztító berendezéseket tökéletesítsék. Sajnos, ha a kialakult lyuk az orrsövényen túl nagy, akkor a spontán perforáció záródására az esély minimális. A orrsövény perforáció műtéti zárása sem kecsegtet túl sok eséllyel.

 

Vérző orrsövénypolip (polypus haemorrhagicus septi nasi)

A vérző septum polip az orrpolipok különleges fajtája. Széles alapon ered az orrsövény elülső porcos részéről. Nagysága borsótól mogyoróig terjed, felszíne sima vagy lebenyes. Szövettanilag abban különbözik a többi orrpoliptól, hogy sok eret, kereksejtes infiltrációt és friss vagy régi bevérzéseket tartalmaz. Gyakrabban nőkön észlelhető, különösen a terhesség és szoptatás idején. Eltávolítását célszerűbb nem hideg, hanem elektromos kaccsal, vagy diatermiás késsel végezni, hogy a vérzést elkerüljük. Ha vérző orrsövény polipot, septum polipot nem sikerül teljesen eltávolítani, recidívák gyakoriak.

Hol talál meg bennünket?

Ha valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor keressen bennünket bizalommal!

Fájdalom mentes kivizsgálás, azonnali ellátás Szegeden. 

Dr. Vass Zoltán

Címünk: ORRKLINIKA SZEGED

6724 Szeged, Kálvária tér 16.      Rendelés: Hétfő, Szerda 16-19

Bejelentkezés: 06-70-635 5576,   Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!

Telefon: 06 20-397 4144,          email: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

  

From Address:

Összefoglalás: Lyukas orrsövény, septum perforáció, átfúródó orrsövény fekély rhinitis sicca anterior fejlődik, alakul ki. Lyukas orrsövényt, orrsövény perforáció orrműtétek után (orrsövény műtét, septum plasztika, septum resectio) szövődményként is kialakulhat. Az orrsövény pörk, viszket, orr vérzik. Orrsövény lyuk oka az orr piszkálása, orr fekély ulcus septi perforans, lyukas orrsövény alakul ki. A septum, orrsövény perforáció kezelése orrkenőcsök, ecsetelés alkalmazása.Vérző orrsövénypolip, vérző septum polip az orrpolipok különleges fajtája. 

vissza az oldal elejére

vissza a kezdő oldalra