Krónikus hipertrófiás nátha

Írta: Dr. Vass Zoltán

Krónikus hipertrófiás nátha, rhinitis chronica hyperplastica, seu hypertrophica

hipertrofias natha orrdugulásA nátha hipertrófiás alakjánál a kötőszövet újdonképződése és túltengése a jellemző. A krónikus hipertrófiás náthában a szövetelemek túltengése többnyire nem diffúz módon az egész nyálkahártya mentén fejlődik ki, hanem főként az orrkagylók azon ívein, ahol érdús, cavernosus szövet található. Ilyen cavernosus, érdús, szövet található az alsó orrkagylók és középső orrkagylók elülső és hátsó végein. Ezért néha az orrnyálkahártya megvastagodás az alsó kagyló alsó szélének teljes hosszára kiterjedhet. A hipertrófizált orrnyálkahártya és az orrkagyló felszíne igen különböző lehet. Néha sima, gyakrabban azonban egyenetlen felszínű, az orrkagylók végein gyakran dudoros, lebenyes vagy akár durva szemcsés kiemelkedések láthatók. Az orrkagyló hátsó, hipertrófizált vége daganathoz hasonlóan emelkedhet be az orrgarat üregébe. A túltengett, hipertrofizált orrkagyló részek színe attól függ, hogy milyen mértékben képződött kötőszövet és mennyire vérbő a duzzadt orrnyálkahártya. Ettől függően az orrnyálkahártya szürkés vörös, élénkvörös vagy livid színű lehet.

Az idült rhinitis simplex és a hipertrófiás nátha alakjai között átmeneti formák is lehetségesek. Ezek kórismézése, a helyes kezelés megválasztása miatt igen fontos.

 

A hipertrófiás nátha tünetei és jelei

orr dugulas natha MEGFAZASA hipertrófiás rhinitis tünetei ugyanazok, mint a simplex nátháé. Az orr eldugul (orrdugulás), az orrnyálkahártya hipertrófiás duzzanata miatt. Az orrnyálkahártya duzzanat anaemizálásra, csak kevéssé változik.

A hipertrófiás náthában a duzzadt orrnyálkahártya nem mutat változást a fej- vagy test helyzetének változtatásakor, ellentétben az egyszerű idült rhinitisszel. A hipertrófiás náthában a nyák sűrűbb, szívósabb és nehezebben ürül. A helytelenül végzett, erős orrfújás következtében a nátha ráterjedhet a középfülre és középfülgyulladás oka lehet.

Idült rhinitisnél gyakran az alsó kagyló hátsó végének duzzanatát is megfigyelhetjük. A duzzadt orrkagyló, ill. a pangó nyákos orrváladék közvetlenül elzárhatja az Eustach-kürt garati szájadékát, amely következményesen a fülkürt elzáródását és következményesen a középfül gyulladásos megbetegedéseit eredményezik. Néha a könnyvezeték, könnycsatorna is károsodik, mivel az alsó kagyló hipertrófiás elülső vége elzárhatja a közelben fekvő könnyelvezető csatorna alsó nyílását. A könnycsatorna elzáródása könnyezést, könnytömlő gyulladást és conjunctivitist, kötőhártya gyulladást okozhat. Nem ritkán az idült rhinitis reflexes jelenségeket vált ki, mint például fejfájást, éjjel jelentkező nehézlégzést, garatcsorgás érzést, asztmatikus rohamot és egyéb ideges zavarokat.

 

A hipertrófiás nátha kimenetele és lefolyása

A hipertrófiás nátha kórjóslata többé-kevésbé kedvező, mivel az orrnyálkahártya túltengését meg lehet szüntetni, vagy el lehet távolítani s ezáltal az orrlégzés helyreáll.

 

Az idült hipertrófiás nátha kezelése, gyógyítása

Megelőzés céljából az idült náthát előidéző okokat meg kell szüntetni. A krónikus nátha kezelésekor figyelemmel lenni a beteg általános állapotára (szívbetegségek, vese megbetegedések, elhízás stb.), valamint a higiéniai és foglalkozási munkafeltételekre. Ha már kiderítettük és lehetőleg el is távolítottuk a káros tényezőket, a siker reményével kezdhetjük el a helyi kezelést. 

 

Az idült hipertrófiás nátha kezelése lehet gyógyszeres és műtéti

hipertrofias natha orrdugulasAz egyszerű idült rhinitis gyógyszeres kezelésében többnyire adstringens, orrnyálkahártya lohasztó, nyálkahártya összehúzó vagy edző szereket alkalmazunk (orrcsepp, orrspray). Az adstringensekhez tartoznak nasivin, novorin, vibrocil, efedrin,  a protargol vagy collargol oldatai. Ezen kívül enyhe lápisz, vagy cink klorid oldattal ecsetelhetjük az orrüreget. A nyálkahártya duzzanatának visszahúzódását elősegíthetjük 0,1—1,5 százalékos jódglicerines ecsetelésekkel is. A nátha hipertrofiás alakjánál, ha a nyálkahártya túltengése kisfokú és egyenletes, edzőszereket alkalmazunk. Az edzést vegyi anyagokkal (krómsav, triklórecetsav vagy lápiszrúd), vagy pedig elektromos koagulálással végezhetjük.

Edzés előtt az orr nyálkahártyáját érzéstelenítő oldattal kell beecsetelni. 

A lápiszedzést a szonda végére olvasztott, un. lápisz-gyönggyel végezzük. A szonda gombos végét láng felett csaknem vörös izzásig hevítjük, majd rövid időre lápisz porba dugjuk. A gombos szonda végen azonnal szilárd, kerek lápisz gyöngy képződik.

A triklórecetsav rendkívül higroszkopikus, levegőn hamar elfolyósodik. Emiatt vagy igen karcsúra sodort vattadarabkára, vagy olyan lapos végű szondára szedünk belőle, melynek végén kis nyílás található. A szondát előbb láng fölött kiszárítjuk.

A krómsav alkalmazása úgy történik, hogy néhány kristályt lapos szonda végére helyezve, a szondát néhányszor láng felett áthúzzuk. A krómsav kristályok elolvadva, a szonda végét egyenletes, rozsdavörös réteggel vonják be. A szonda egyik oldaláról a savat nedves tamponnal felitatjuk, nehogy a szemben fekvő orrnyálkahártyát is megeddzük. A krómsav túlhevítésénél zöld színű krómoxid keletkezik, ennek azonban már edző hatása nincsen. A nyálkahártyán a lápisz feleslegét fiziológiás oldattal, a savfelesleget 2%-os szódaoldattal közömbösítjük.

 

A kauter kezelés alkalmazásánál a következő szabályokra ügyeljünk: 

ORR KAUTER NATHA 1. A kauter véget ne hevítsük fehér izzásig, mert vérzéscsillapító hatása csak vörös izzásig van.

2. Ügyeljünk arra, hogy az orrnyálkahártya kauterezéskor ne égessük meg az orr, egymással szemben fekvő részeit. Ha az orr szemben fekvő részei megégnek, akkor a két sérült felület között könnyen összenövés, synechia képződhet. 

3. Ne vegyük le a kauter véget hidegen a kauterizált szövetekről, mert a keletkezett pörk leszakítása vérzést okozhat.

Az idült nátha kezelésénél legtöbbször elegendő, ha a szonda végére olvasztott savval, vagy az izzó, hegyes végű kauter hátulról előre, a kagyló széle mentén egy-két barázdát húzunk, mert ezáltal a pörk lelökődése után kifejlődő hegesedés a megduzzadt nyálkahártya zsugorodásához vezet. A felsorolt szerek közül a lápisz hatása a legfelületesebb, a triklórecetsav jóval erősebben hat, még energikusabb a krómsav hatása. Az edzés foka és mélysége annak a hatásnak tartósságától és erejétől függ. A triklórecetsavas edzés után keletkező pörk felületes, hófehér. Krómsavas edzés után a pörkképződés mélyebb, sárgás, az edzést követő első napokban a fájdalom és a nyálkahártya reaktív megduzzadása rendszerint nagyobb fokú, mint a triklórecetsav után. Az idült nátha kezelése során az elektrokauteres kezelést többnyire elegendő egyszer elvégezni. Néha 5-7 nap múlva, az első edzés pörkjeinek leválása után az orrnyálkahártya edzése megismételhető.

Az alsó orrkagyló elülső és hátsó végén, és szabad szélén, valamint a középső orrkagyló elülső végén levő körülírt hipertrófiákat kaccsal vagy orr ollóval távolítjuk el. Az orrnyálkahártya érzéstelenítése után az orrkacsot szemünk ellenőrzése mellett vezetjük az orrba és lehetőleg közel az alaphoz illesztjük a hipertrófiás kidudorodásra, és a megvastagodást lefűzzük. Ha az orrnyálkahártya hipertrófia az orrkagyló egész alsó szélére kiterjed, ollóval vagy conchotommal távolítjuk el (conchotomia).

 

Hol talál meg bennünket?

Ha valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor keressen bennünket bizalommal!

Fájdalom mentes kivizsgálás, azonnali ellátás Szegeden. 

Dr. Vass Zoltán

Címünk: ORRKLINIKA SZEGED

6724 Szeged, Kálvária tér 16.      Rendelés: Hétfő, Szerda 16-19

Bejelentkezés: 06-70-635 5576,   Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!

Telefon: 06 20-397 4144,          email: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

  

From Address:

Összefoglalás: Krónikus hipertrófiás náthában a kötőszövet túltengése jellemző. Krónikus hipertrófiás nátha az orr nyálkahártya, orrkagylók érdús, cavernosus szövet túltengése fejlődik ki. Náthás tünetek az orr eldugul, duzzadt orrkagylók, nyákos orrváladék középfül gyulladásos megbetegedések, kötőhártya gyulladás alakulhat ki. Idült hipertrófiás nátha kezelése gyógyszeres és műtéti.

vissza az oldal elejére

vissza a kezdő oldalra