Orr diftéria

Írta: Dr. Vass Zoltán

Orr diftéria (rhinitis diphtherica)

orr difteria valadekAz orr diftéria vagy csak az orrüregre lokalizálódik, vagy a torok gége (torokgyík), szem, külső nemi szervek és a köztakaró hasonló elváltozásaival együttesen fordul elő. A csecsemőkori diftéria leggyakoribb előfordulási helye az orrüreg.

Az orrüregre szorítkozó diftéria különböző gyulladásos reakciók képében jelentkezik, ezért klinikai szempontból catarrhalis, hurutos, catarrhalis-ulcerosus, hurutos fekélyes és állhártyás alakját különböztetjük meg.

A orrüregi diftéria catarrhalis alakja csecsemőknél a betegség kezdetén alig különbözik a közönséges rhinitistől, nem okoz általános tüneteket, nincs hőmérséklet emelkedés stb. Csupán annak alapján tudjuk elkülöníteni, hogy az orrváladékból állandóan diftéria-Bacillust lehet kitenyészteni. Később az orrváladék savós-véres vagy gennyes jellegűvé válik, az orr nagy fokban eldugul, és jellegzetes szuszogás, esetleg horkolás jelentkezik.

ORR DIFTERIA BACILLUSOrrkenőcsök és orrspray használata jelentősen csökkenti az orrváladék mennyiségét, gyorsabban regenerálódnak a sérült nyálkahártyarészek és megrövidül a bacilus gazdaság ideje. 

Igen fontos, hogy a betegnek teljes ágynyugalmat és a teljes értékű táplálkozást biztosítsuk, amely csecsemőnél lefejt anyatejjel történjen. Gondos figyelemmel kell kísérnünk a beteg szívműködését is, mivel a diftéria gyakran szív szövődményeket is okozhat (kardiotoxikus hatás). Az orrváladék maró hatásának megelőzésére az orrbemenetet közömbös kenőccsel érdemes bekenni.

A profilaktikus rendszabályok a beteg gyermek elkülönítéséből állnak. Az iskola látogatását csak az orrváladék és torokváladék háromszori negatív bakteriológiai lelete után engedélyezett. Ha a megbetegedés zárt gyermekintézetben fejlődik ki, minden gyermeket és a személyzet valamennyi tagját bacillus gazdaságra meg kell vizsgálni.

 

Hol talál meg bennünket?

Ha valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor keressen bennünket bizalommal!

Fájdalom mentes kivizsgálás, azonnali ellátás Szegeden. 

Dr. Vass Zoltán

Címünk: ORRKLINIKA SZEGED

6724 Szeged, Kálvária tér 16.      Rendelés: Hétfő, Szerda 16-19

Bejelentkezés: 06-70-635 5576,   Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!

Telefon: 06 20-397 4144,          email: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

 

From Address:

Összefoglalás: Orr diftéria az orrüregre lokalizálódik, vagy a torok gége (torokgyík), s elváltozásaival fordul elő. A csecsemőkori diftéria előfordulási helye az orrüreg. Az orrüregben található diftéria catarrhalis, hurutos, catarrhalis-ulcerosus, hurutos fekélyes és állhártyás alakja ismert. Az orr diftéria hasonlít közönséges rhinitishez, náthához az orrváladék savós véres vagy gennyes jellegű, az orr eldugul, szuszogás, horkolás jelentkezik. Orrkenőcsök és orrspray használata csökkenti az orrváladék mennyiségét.

vissza az oldal elejére

vissza a kezdő oldalra