Orrlégzés

Írta: Dr. Vass Zoltán

Orrlégzés élettana

orrlegzes orrfunkcioÉlettani körülmények között a légzés az orron keresztül történik. A belélegzett levegő az orrjáratokban megtisztul, felmelegszik, páratartalma nő. Az alsó légutak védelme szempontjából az orr mechanikus szűrőfunkciója is lényeges, a 10-20 µm-nél nagyobb szemcsék az orrnyálkahártyán csapódnak le. Ha az orrnyálkahártya duzzanat miatt az orrlégzés gátolt, szájon át hideg, száraz és allergénekkel szennyezett levegő kerül a hörgőkbe, ami hiperreaktív hörgőrendszer vagy manifeszt asthma esetén provokáló hatású.

Az orr szűrő (filter) funkciójának köszönhetően az orr sokkal inkább kitett aspecifikus (légúti irritánsok) és specifikus (allergének) ingereknek, mint a hörgőrendszer, valószínűleg ezzel magyarázható, hogy az allergiás rhinitis előfordulása (prevalenciája) lényegesen nagyobb, mint az asthmáé. A belélegzett levegő szennyezettségének 80%-a az orrüregben csapódik le.

orrfunkcio orrnyalkahartyaA nagyobb por szemcsék fennakadnak az orrbemenet, vestibulum szőrszárain, a mikroszkopikus méretű szemcsék pedig az orrnyálkahártya felszínén. Az inhalációs allergének körében nagy szemcsenagyságúnak minősülő pollenek (10 µm-nél nagyobbak) is nagyobbrészt az orrnyálkahártyán csapódnak le, ezáltal főként rhinitist okozva, míg a kisebb, 2 µm körüli penészgomba spórák lejutnak a mélyebb légutakba, és asthma kiváltói lehetnek. Az inhalált részecskék nasalis lecsapódásának kedvez a belélegzett levegő nagy lineáris sebessége, a légáram hajlított haladási útja, illetve a nazális üregek szűk bevezető nyílása mögötti turbulencia. A turbulenciát és az ellenállást fokozhatják az orr rendellenességei, mint pl. orrsövényferdülés, orrpolip, rhinolith, lyukas orrsövény stb.

Az orr, az arcüregek (paranasalis sinusok) a légcső, (trachea) és a bronchusok csillószőrei egyaránt a garat felé mozognak, az így összegyűlt nyák a nyelőcsövön (oesophagus) keresztül a gyomorba jut.

Az orrban az irritációra érzékeny subepitheliális receptorok ingerlése tüsszögést, köhögést vált ki. Az egyik oldali orrfél provokálása reflexesen mindkét orrfélben fokozott nyákelválasztást, hiperszekréciót eredményez. A fokozott váladék és nyákképződés az orr nyálkahártya ödéma és az irritáló ágensek erekre kifejtett direkt hatásával kapcsolatos.

ORR EREK ORRVERZESAz orr érhálózata főként szimpatikus beidegzésű. Az orr külső elválasztású (exokrin) mirigyei paraszimpatikus beidegzésűek, ennek köszönhetően a nazális orrduguláshoz vezető nyálkahártya ödéma a szimpatikus tónus, míg a mirigyszekréció, orrváladékozás a paraszimpatikus tónus függvénye. Csakúgy, mint a hörgőrendszer estében, az orrnyálkahártya beidegzésében a szenzoros beidegzés is érvényesül. A szenzoros beidegzés aktivációja fokozza az allergiás gyulladásos folyamatot.

Az orrnyálkahártya kehely sejtjei (goblet sejt) által termelt orr váladék sűrű, tapadós, nyákos (viszkózus) a seromucosus mirigyek váladéka kevésbé nyákos, inkább híg, folyékony. A kehelysejtek a légtelen nyálkahártyán képesek metapláziával szaporodni és egyre sűrűbb nyákot termelni. Ezért fontos az orr levegőztetése és szellőztetése, aminek hatására a nyákképződés megszűnik, és a kehelysejtek eltűnnek.

A felső és az alsó légutak legjellemzőbb funkcionális különbségei:

a)   A nazális orrnyálkahártya (submucosa) gazdag vénás öblökben (sinusoidokban), amelyek az orrnyálkahártya duzzanatért, orrdugulásért felelősek, míg asthmában a vazodilatáció jelentősége elhanyagolható.

b)   A nazális orrváladék, szekrétum könnyen eltávolítható, az asthmát jellemző sűrű, nyákos viszkózus köpet eltömeszeli a kis légutakat.

c)   A  bronchusok lumenét simaizomzat veszi körül. A simaizom görcse spazmusa az akut asthmás roham fő patogenetikai jellemzője.

 

Patomechanizmus

Egységes orr pathomechanismusról, tekintve a heterogén etiológiát, rhinitis esetében nem beszélhetünk. Az allergiás rhinitis kórfejlődése jórészt ismert, míg a krónikus nem allergiás náthák kialakulásának módjáról keveset tudunk.

A klasszikus allergiás nátha, a „szénanátha" patofiziológiájának vizsgálatára a szezonális, pollenallergia okozta rhinitis különösen alkalmas, a kérdéses pollennel végzett nazális provokációval a jellemző gyulladásos elváltozások és klinikai tünetek előidézhetők. Az orrgyulladásról az orrmosó folyadék mediátor anyag tartalma, valamint a nyálkahártyából nyert sejtminta citológiai és hisztológiai vizsgálata adhat felvilágosítást.

Hol talál meg bennünket?

Ha valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor keressen bennünket bizalommal! 

Fájdalom mentes kivizsgálás, azonnali ellátás Szegeden! 

Dr. Vass Zoltán 

Címünk: ORRKLINIKA SZEGED

6724 Szeged, Kálvária tér 16.      Rendelés: Hétfő, Szerda 16-19
Bejelentkezés: 06-70-635 5576,   Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!
Telefon: 06 20-397 4144,          email:  Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.
 
From Address:
 
Összefoglalás:  Légzés az orron keresztül történik. A levegő az orrjáratokban megtisztul, felmelegszik. Az orr szűrő funkciója miatt a szennyezettség az orrüregben csapódik le. Az orr, az arcüregek (paranasalis sinusok) a légcső, (trachea) és a bronchusok csillószőrei a garat felé mozognak. A nyálkahártya kehely sejtjei, goblet sejt sűrű, tapadós, nyákos (viszkózus) nyákot termelnek.  A kehelysejtek a légtelen nyálkahártyán képesek metapláziával szaporodni és egyre sűrűbb nyákot termelni.