Akne, pattanásos orr, mitesszer

Írta: Dr. Vass Zoltán

pattanasos orr akne

Akne, pattanásos orr, mitesszer

Pattanásos orr, akne, mitesszer, kialakulásának oka a bőrben a faggyúmirigyek kivezető nyílásainak elzáródása, és gyulladása. Az akne, pattanásos orr, mitesszer, pattanásos bőr leggyakrabban tinédzserkorban és serdülőkorban jelentkezik.

A pattanások kialakulásának több oka ismert, mint pl. a hormonális változások, genetikai tényezők, táplálkozás és környezeti hatások.

 

Az akne és pattanásos bőr oka

A bőrben a szőrtüszők kivezető nyílása mellett a faggyúmirigyek faggyút termelnek, amelyek a szőrszál bőrfelszínre jutásában játszanak szerepet. Ha a faggyúmirigyek fokozottan termelik a faggyút, és azok besűrűsödnek, akkor a kivezető nyílások könnyen eltömődhetnek, eldugulhatnak.

pattanas endokrin okaKamaszkorban a fiúknál a herékben, a lányoknál a petefészekben és a mellékvesékben általában megnő az androgén hormonok mennyisége, amely hormonok hatására fokozódik a faggyúmirigyek aktivitása, és növekszik a faggyútermelés. Zsíros bőrűeknél a faggyútermelés eleve fokozott, ezért ők hajlamosabbak az aknéra, pattanásra és mitesszerre. Kamaszkorban, tinédzser korban, vagy egyéb bőrbetegségek kapcsán a bőr elszarusodása is fokozódik. A fokozott bőr elszarusodás hajlamosít a faggyú nyílások elzáródására, ami elősegíti a mitesszerképződést. Az aknés gyulladást, a pattanást és gennyedést a bőrfelszínről a mirigybe bejutó baktériumok okozzák. Az aknés, pattanásos orrot, mitesszert leggyakrabban a természetes bőrflórát alkotó propionibacterium aknes és sarjadzó gombák okozzák.

Az orron és az arcon kialakuló akne, pattanás, mitesszer kozmetikumok, egyéb vegyszerek bőrreakciói miatt alakul ki, aminek valamilyen allergiás válaszreakció lehet az alapja. A szennyezett városi levegő hajlamosíthat az akné megjelenésére. Gyakorlati tapasztalat, hogy egyes ételek is hajlamosítanak a pattanásos orr és akne kialakulására. Az ételek okozta pattanásosodás oka az ételek erjedésében és rothadásában keresendő, amikor is a szervezetben a savak mennyisége megnő. 

Az akne hajlam genetikai hátterét támasztja alá, hogy a pattanások, mitesszerek előfordulásában jellegzetes etnikai különbségek figyelhetők meg, valószínűséggel domináns öröklődési menettel. Ha mindkét szülő pattanásos, akkor a gyerek hajlama pattanásra és aknéra 50%-os.

 

Az akne és pattanásos bőr tünetei

A serdülőkori pattanások már 8-9 éves korban megjelenhetnek. A fehér emberek 85 %-ának általában pattanásos lesz a bőre, ami viszont 25 éves korra rendszerint teljesen elmúlik. A pattanásos orr, akne, mitesszer a férfiaknál gyakoribb tünet, mint a nőknél. A pattanások nagysága, súlyossága ideje is hosszabb a férfiaknál. A mitesszer, az akne, és pattanásos orr viszont a nőket jobban zavarja, mint a férfiakat, ezért nekik a pattanásosság gyakran pszichés zavarokat is okozhat. Közismert, hogy nőknél, a pattanások száma a menstruációs időszakban emelkedik. 

 

A hormonális eredetű pattanásoknak, aknéknak számos megjelenési formáját ismerjük. 

pattanas kialakulasa akneAz esetek egy részében csak egy-egy apró piros göb jelentkezik, ami napokon belül kiürül, és a pattanás elmúlik. A piros pattanás ebben az esetben, egy a közepén zárt mitesszer, amelyen belül sárgás genny jelenik meg. A gennyet a külvilág fele a kivezető nyíláson keresztül egy szaruréteg zárja el. Ezek a mitesszerszerű pattanások olyan kicsik lehetnek, hogy szabad szemmel sokszor nem is vehetők észre, de hajlamosak lehetnek a begyulladásra. 

A bőr pórusaiban kialakuló jellegzetes fekete mitesszer nyílt, jellemzője, hogy a közepén egy fekete pont jelenik meg. A fekete mitesszereket általában szennyeződésnek gondolják, valójában azonban ez egy melanin nevű bőrfesték, ami a sejttörmelékek közé keveredik.

A pattanások (papula) valójában gyulladásos mitesszerek. Megkülönböztetünk gennyes pattanásokat (pustula) és csomókat (nodulus). A nodulusok esetén a bőrgyulladás nagyobb területre terjed ki, a bőr körülírtan kemény. Ha a gyulladás még ennél is kiterjedtebb, akkor a gyulladásos mitesszerek, hólyagokká (bőr ciszta) duzzadhatnak. Az egyszerű pattanások 3-10 napig látszanak, a csomók 2-3 hétig okoznak panaszokat, a hólyagok, bőr ciszták több hónapig is eltarthatnak.

 

Az aknékat súlyosság szerint három csoportba oszthatjuk

Az első esetben a mitesszerek száma kissé megszaporodik, és csak enyhe gyulladásos tünetek észlelhetők. Ezek a kis gyulladásos mitesszerek az esetek többségében maguktól gyógyulnak. Az akne, pattanás ezen enyhe formája többnyire a pubertás, kamaszkor kezdetén figyelhető meg, és leggyakrabban az arcon, az orron és környékén jelentkezik. 

pattanas stadiumok fajtak

Az akne második súlyossági fokozatánál a mitesszerek mellett gyulladt, fájdalmas csomó jelentkeznek a bőrben, és néhány hólyag is megjelenhet. Az akne ezen fokozatánál a gyulladást követően már hegesedés is kialakulhat. 

Az akne harmadik, legsúlyosabb fokozatában számos, puha tapintatú, fájdalmas csomók jelentkeznek, amelyek körül gyulladás is megjelenhet a környezetben (bibircsók, ragya). A megduzzadt csomókból gyakran genny tör a bőr felszínére vagy akár a bőr rétegei közé. Ha a gennyes csomók beolvadnak, akkor bőrtályogok keletkeznek. Sokszor a szomszédos tályogok is összeolvadhatnak, ami egyre súlyosbíthatja és károsíthatja az arcbőrt.

Az akne ritka formája, az infantilis akné kisgyermekeken jelentkezik. Az infantilis akné 5 éves korra rendszerint megszűnik. A napfény általában jótékony hatású a közönséges akne esetében, de az ún. mallorca akne pont napfény hatására jelentkezik.

Az akne késői tüneteihez sorolhatók a gyógyuló pattanások után visszamaradó hegek. Az akne gyógyulásakor a pattanásos szövet gyulladt sebként reagál, és hegek képződhetnek. A pattanások teljes gyógyulásakor a sebet záró, vérbő és a bőrből kissé kiemelkedő hegszövet vérellátása csökken, elhalványulhat. Ezek az ún. makulák sokszor csak több hónap elteltével tűnnek el végleg. A heges pattanások utáni makulák sötétebb bőrön, még tovább látszhatnak.

A súlyosabb pattanások, aknék rendszerint heggel gyógyulnak. A keloid heggel gyógyuló aknék kidomborodnak a bőrfelszínből, gyakran családi halmozódást is megfigyelhető. A keloid hegek évekig megmaradhatnak, de a heg mérete idővel csökkenhet. A szövetkárosodással járó aknék a bárányhimlő okozta hegekhez hasonlóan gyógyulnak, bemélyednek a bőrfelszínbe (jégcsákány hegek).

 

A pattanásos bőr és akne diagnózisa

szortuszogyulladas orronAz orr akne gyakori bőrelváltozás, és felismerése a gyakorlott szakorvos számára könnyű. A hormonális hatásra jelentkező pattanások rendszerint az androgénekre érzékeny betegeknél figyelhető meg. Hormonális okra visszavezethető pattanások esetén lehetséges hormonszint vizsgálat, de már a tünetek rendszerint kellő támpontot adnak az orvosnak.

Mindenképpen orvoshoz kell fordulnia azoknak a nőbetegeknek, akiknél az akne először felnőtt korban jelentkezik, vagy a pattanások felnőtt korban ismét jelentkeznek, miután egyszer már eltűntek. Szintén komoly kivizsgálás indokolt, ha a pattanás nem reagál a szokásos akné kezelésekre. Orvosi felügyeletet igényel, ha a pattanásosodás rosszabbodik terhességben vagy menstruációkor, férfias típusú szőrnövekedéssel vagy szőrvesztéssel, hajhullással, a hónalj vagy testhajlatok barnás elszíneződésével, ill. centrális elhízással jár együtt. A felnőttkori akne esetében, ha a hormonális egyensúly felborul mellékvese, petefészek vagy agyalapi mirigy eltérések merülhetnek fel.

 

A pattanásos bőr, aknés orr kezelése

Az akne, pattanás legenyhébb eseteiben elegendőek lehetnek a házi kezelések. A szaruréteg túltermelés ellensúlyozására hámlasztó készítmények, szárító paszták, rázófolyadék használható, amelyeket általában éjszakára kell felkenni az orron és arcon található pattanásokra. Az erősen hámlasztó készítmények, a bőr természetes fényvédelmét biztosító szaruréteg vékonyításával, a fényérzékenység fokozódását idézhetik elő. Az A-vitamin tartalmú krémek kifejezetten fényérzékenyítő hatásúak, ezért csak éjszaka ajánlatos használni, és nappal is kerülni kell a napfényt. 

ORR PATTANAS NYOMKODASA külsőleg alkalmazható lokális kezelés mellett, kiegészítő gyógyszeres terápia is szükséges lehet. Sokszor eredményes az A-vitamin származék vagy benzolperoxid magában vagy antibiotikummal kombinálva. Ezek a gyógyszerek szűkítik a faggyúmirigyek kivezető nyílásait, és gátolják a baktériumok szaporodását. A kozmetikus által végzett szakszerű arctisztítás, és a helyi kezelések nagyon szép eredményekkel járhatnak.

A gyógyszeres kezelések az antibiotikumok, hormonok és a retinoidok használata már csak orvosi felügyelet mellett ajánlott. A retinoid kezelés kivételével, az antibiotikumokat, hormonális gyógyszereket a külsőleg alkalmazható kezelésekkel együtt használjuk. 

Az antibiotikumok csökkentik a baktériumok számát, lassítják a gyulladásos reakciót, viszont számolni kell az antibiotikum mellékhatásaival.

Nőknél a férfi típusú androgén hormonok hatásának ellensúlyozására női típusú hormonok, ösztrogén-, valamint antiandrogén-tartalmú fogamzásgátló adagolása is szóba jöhet. Zöldségek és gyömölcsök, a vitamin és rost tartalmuk miatt is segít a pattanásos arcbőr kezelésében. 

VITAMINOK PATTANASA retinoid tartalmú gyógyszerek természetes A-vitamin származékok, amelyek kis mennyiségben, a vérben is kimutathatók. A retinoid tartalmú gyógyszerek csökkentik a baktériumszámot, a faggyúmirigyek faggyútermelését, a bőrgyulladást és a mitesszerek kialakulását. A retinoid tartalmú gyógyszerek szedése szigorú orvosi felügyeletet igényel! A retinoid tartalmú gyógyszerek alkalmazása előtt, a kúra alatt és utána vérvizsgálattal kell kiszűrni az esetleges nem kívánatos mellékhatásokat. A kezelés mellett fogamzásgátlót is kell alkalmazni, mivel retinoid tartalmú gyógyszerek szedése mellett nem lehet terhességet vállalni, a gyógyszer erősen magzatkárosító hatása miatt. Ezen mellékhatásról a beteget feltétlenül tájékoztatni kell!

További értékes hatóanyagok a kozmetikai kezelés során: a bőrnyugtató hatású azulén, tápláló borágó- és jojobaolaj, hidratáló hialuronsav és epigran.

A pattanások után visszamaradt hegeket, indokolt esetben kozmetológus, bőrgyógyász, vagy plasztikai sebész kezelheti. A bőr felső rétegének eltávolításával, ledörzsölésével, (dermabrázió), valamint lézeres kezeléssel a hegeket meg lehet szépíteni, el lehet tüntetni. Csak szakképzett orvostól várhatunk tökéletes eredményt.

 

Az orr akne és pattanások megelőzése

orr pattanas megelozeseAz aknét és a pattanást magát nem lehet megelőzni. A pattanások és az akné elfertőződését és hegesedését viszont célszerű mielőbb kezelésbe venni. A mitesszerek nem a mosdatlanság eredményei. Pont fordítva, a túlzott tisztálkodás a faggyútermelést fokozza, a bőr dörzsölése pedig a gyulladás terjeszti. Napi kétszeri arcmosás valamely bőrbarát, lehetőleg illatszermentes, nem allergizáló, bőr semleges, 5,5-ös pH-jú arclemosó elegendő. A lúgos szappan kerülendő, mivel a bőr alapvetően kissé savas kémhatású. A haj lehetőleg ne lógjon az arcba, az arcbőrt és az orrot pedig védeni kell a napsütéstől.

A kitágult szőrtüsző nyílásokat ajánlatos időnként kitisztítani, de nem tanácsos a pattanást otthon kinyomkodni. Házilag csak a fekete közepű mitesszereket távolítsuk el, azt is mindig a bőr lemosása és puhító gőzölése után nyomjuk ki. A mitesszerek nyomkodása utána a bőrt alkoholos fertőtlenítővel, pórusösszehúzó hatású oldattal kell letörölni. A mitesszerek kinyomkodását elég havonta egyszer elvégezni, vagy kozmetológussal elvégeztetni. A túl gyakori nyomkodás a pórusok kitágulását eredményezheti. A már kialakult gyulladásos pattanást nem szabad nyomkodni, mert a tok kiszakadhat és a gennyes fertőzés a bőr rétegi közé hatolhat. A pattanások nyomkodása a gyulladásos folyamat szétterjedését segíti. A pattanásos bőrre lehetőleg ne használjunk kozmetikumot, ami alól csak egy-két gyógykozmetikum kivétel. A pattanásos bőr arcápolásához vizes bázisú, fényvédő krémet érdemes használni, amelyek nem zárják el a faggyúmirigyek pórusait. A fényvédelem a pattanás pigmentálódásának megelőzésére szolgál.

Ha a pattanásos arcbőr a házilag alkalmazott kezelés ellenére sem javul, és ha a pattanások fájdalmasak vagy hegesedésre hajlamosak, orvoshoz kell fordulni.

A pattanásosság szégyenérzetet, szorongást, depressziót, gátlásosságot eredményezhetnek, aminek a jelentőségét, különösen tinédzser korban nem szabad lebecsülni.

A mérsékelt napfény és friss levegő kedvezően hat a pattanásokra, azonban a kifejezett napozás vagy szoláriumozás nem ajánlatos.

 

Hol talál meg bennünket?

Ha valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor keressen bennünket bizalommal!

Fájdalom mentes kivizsgálás, azonnali ellátás Szegeden. 

Dr. Vass Zoltán

Címünk: ORRKLINIKA SZEGED

6724 Szeged, Kálvária tér 16.      Rendelés: Hétfő, Szerda 16-19

Bejelentkezés: 06-70-635 5576,   Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!

Telefon: 06 20-397 4144,          email: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

From Address:
 

Összefoglalás: Akne, PATTANÁSOS ORR mitesszer, oka a bőrben a faggyúmirigyek kivezető nyílásainak elzáródása, gyulladása. A mitesszer, akne, pattanásos orr, okai a hormonális változások, A bőr elszarusodás hajlamosít a faggyú nyílások elzáródására. Aknés bőr, PATTANÁSOS ORR KEZELÉSE házi kezelés és külső lokális kezelés. Az orr akne és pattanások megelőzése fontos.

vissza az oldal elejére

vissza a kezdő oldalra