Gonorrhoeás nátha

Írta: Dr. Vass Zoltán

Gonorrhoeás nátha (rhinitis gonorrhoica)

Gonorrhoea natha kotohartya gyulladas Az orrüreg nyálkahártyájának gonorrhoeás gyulladása, újszülötteknél néha együtt jelentkezik a gonorrhoeás kötőhártya gyulladással, konjunktivitisszel. Az újszülöttkori gonorrhoeás megbetegedést a fertőzött szülőutakon történő áthaladás okozza. Felnőtteken ritkán észlelünk gonorrhoeás náthát. Felnőtt korban a fertőzés az ujjak közvetítésével juthat az orrba.

Újszülötteknél az élet 2. - 3. napján jelentkeznek a tünetek: az orr nyálkahártyája nagy fokban duzzadt és belövellt, vérbő, az orrváladék kezdetben savós-véres, később gennyes jellegű. A csecsemők az orr bedugulása miatt nem fogadják el az emlőt, emiatt legyengülnek. A gyulladásos folyamat igen gyakran ráterjed az orr külső részeire, duzzadás, belövelltség, az orrbemenet ekcémája és egyidejűleg konjunktivitisz, kötőhártya gyulladás jelentkezik. Antibiotikus kezelés nélkül a gonorrhoeás nátha hosszú ideig tarthat.

 

Gonorrhoeás nátha kezelése

NEMI BETEGSEG MEGELOZES A gonorrhoeás nemi betegség gyógyszeres gyógyításában a sulfamidok és a penicillin kimagasló szerepet játszanak, így a gonorrhoeás nátha kezelésének stratégiája is ezeken nyugszik.

Helyileg 2%-os protargol cseppeket adunk, ezenkívül a szemet védjük a fertőzéstől, az orrbemenet bőrét pedig az orrváladék felmaró hatásától. Profilaktikusan, ha gyanú van arra, hogy az anya gonorrhoeás, minden újszülöttnek egy-egy 1%-os lápiszoldat-cseppet kellene mindkét orrbemenetébe cseppenteni, épp úgy, mint ahogy ezt az eljárást a szem megbetegedésének profilaxisaként alkalmazzák.

A nemi betegségek megelőzése elengedhetetlen, erre különös hangsúlyt kell fektetnünk. 

 Hol talál meg bennünket?

Ha valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor keressen bennünket bizalommal!

Fájdalom mentes kivizsgálás, azonnali ellátás Szegeden. 

Dr. Vass Zoltán

Címünk: ORRKLINIKA SZEGED

6724 Szeged, Kálvária tér 16.      Rendelés: Hétfő, Szerda 16-19

Bejelentkezés: 06-70-635 5576,   Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!

Telefon: 06 20-397 4144,          email: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

From Address:

Összefoglalás: Gonorrhoeás nátha, rhinitis gonorrhoica az orrüreg nyálkahártyájának gonorrhoeás gyulladása, újszülötteknél jelentkezik. Gonorrhoeás nátha tünetei kötőhártya gyulladás, konjunktivitisz, orr nyálkahártya duzzanat, vérbőség, savós-véres orrváladék, gennyes, orrdugulás. A gyulladásos folyamat orrduzzadás, belövelltség, az orrbemenet ekcéma Gonorrhoeás nátha kezelése gyógyszeres úton.