Arcüreg ciszta, mucocele,

Írta: Dr. Vass Zoltán

Az orrmelléküregek cisztaszerű tágulatai

arcureg ciszta cystaAz orrmelléküregek cisztaszerű tágulatai úgy keletkeznek, hogy a melléküregek kivezető nyílásai elzáródnak s a bennük felgyülemlő váladék az üreg csontos falait kitágítják. A váladék lehet savós (hydrosis, ciszta), nyákos (mucocele, mucokele) és gennyes (pyokele). Orrmelléküregi mucokelet és pyokelét leggyakrabban a homloküregben és a rostasejtekben figyelhetjük meg. A könnyvezeték (ductus nasofrontalisnak), vagy a többi melléküreg kivezető nyílásának elzáródása, az arckoponya csontjait ért trauma (akár műtéti), vagy gyulladásos elváltozások következtében alakulhat ki. Az orrmelléküreg cysták leggyakrabban az arcüregben találhatók, melyek leggyakrabban fogeredetűek (alveolaris cysta). A fog gyökere beér az arcüreg üregébe, ahol a fog legbelső rétegén egy savós, szalmasárga folyadékkel kitöltött hártyás falú ciszta alakul ki. Az arcüregi ciszta lehet a Highmore üreg alján, de akár kitöltheti az egész arcüreget is. 

 

Az orrmelléküregek cisztaszerű tágulatainak tünetei és jelei

arcureg cysta cisztaAz arcüregi ciszta és mucocele (mukolele) észrevétlenül kezdődik és semmiféle szubjektív tünet nem kíséri. Csak a csontos falak kompressziójától, deformációjától kezdve jelentkeznek a jellegzetes tünetek: tömött, rugalmas terime nagyobbodás az orbita felső-belső szögletében, a szemgolyó diszlokációja az orbita felső, vagy felső-belső falának elődomborodása miatt, ami leggyakrabban lefelé és kifelé mutatkozik. Az arcüregi cisztózus daganat legtöbbször fájdalmatlan, a terime nagyobbodást fedő bőr nem gyulladt. A homloküreg mucoceleje további növekedése során elvékonyítja az arcüreg elülső (facialis) és az arcüreg felső (orbitalis) falait, egyenletes szélű csonthiány, csontdefektusok keletkezhetnek, melyeken át a rugalmas ciszta daganat elődomborodhat. Ha kitapintjuk a homloküreg alsó falát, érezhetjük a homloküreg ciszta előboltosulását, korábban, mintsem az külső megtekintéssel észrevehetővé válna. A szemgolyó mozgásai korlátozódnak, kettős látás, könnycsorgás jelentkezik. Ha a csontos falak nagy fokban elvékonyodtak, a mucocele megtapintásakor pergamenszerű ropogást érezhetünk.

Ha nincs szövődmény, rhinoszkópiával semmiféle jellemző elváltozást nem észlelünk. Ritkábban a középső orrjáratban daganatszerű, sima felszínű elődomborodást figyelhetünk meg, ami az orrpolipokkal szemben anaemizásra nem reagál. 

Az arcüregi ciszta és az orrmelléküreg mucocele lefolyása igen lassú. Ha a trauma ismeretes, a trauma és a tágulás első jeleinek megjelenése között rendszerint 1 - 2 év, néha 15 - 20 év telik el. A külső elődomborodás általában 5—7 évvel a trauma után válik észrevehetővé.

 

Az orrmelléküregek ciszta (cysta) és mucokele diagnózisa és felismerése

ARCUREG MUCOKELEKorai esetekben a röntgenvizsgálat segíti elő az arcüregi ciszta és mucocele diagnózisát. Az arcüreg rtg a már kialakult elváltozásnál is értékes lelet. A röntgenvizsgálatnál figyelemmel kell lennünk arra, hogy a homloküreg megbetegedésénél, az üreg fenekének előboltosulása a mediális részen kezdődik. A kiboltosulás fokozatosan növekszik kifelé. A cerebralis fal és a két homloküreg között fekvő septum interfrontale, ritkábban vonódik be a folyamatba. A rostasejtek közötti csontos választófalak általában felszívódnak, ezáltal egyetlen, nagy cisztaszerű üreg keletkezik.

A vékony lamina papyracea a szem (orbita) felé nyomódik, és gyakran szintén felszívódik. Röntgenfelvételen az üregek körvonalai aránylag világosak és élesek, a kontúrok megszakadása, melyet különösen az orbita első széle táján gyakran észlelünk, a csontos falak részleges kimaródására mutat.

Az orrmelléküreg mucokelében a cisztózusan kitágult üregek tartalma jellegzetes. A mucocele bennék konzisztenciája csaknem minden esetben nyúlós, a tojásfehérjéhez vagy mézhez hasonlóan, fonálszerűen nyúlik. Színe leggyakrabban világossárga, borostyánkőszínű vagy tejfehér, ritkábban csokoládébarna, nem bűzös és cholesterin kristályokat tartalmazhat. A sötétebb színű váladék általában sűrűbb, tapadósabb. A mukokelét el kell különítenünk az orrmelléküregek gyulladásos elváltozásaitól, arcüreg daganataitól, az orbita cisztózus daganataitól (atheroma) és a könnytömlő cisztáitól, vagy empyemájától.

Az orrmelléküreg mucocele kórjóslata kedvező minden olyan mukokelénél, melyhez másodlagos fertőzés nem társult. Látásromlással járó esetekben, ha műtét után a diszlokált szemgolyó újra visszanyeri eredeti helyzetét, a látás rendszerint helyreáll.

 

Az orrmelléküregek ciszta és mucocele kezelése

ORRMUTET ARCUREG CISZTA

A cisztózusan kitágult melléküregek kezelése csak műtéti és az orrüreggel történő széles összeköttetés képzéséből áll (FESS műtét). Ezekben az esetekben a külső behatolásokat előnyben kell részesítenünk az intranasalis orrműtéti eljárásokkal szemben, mert csak így nyílik lehetőségünk valamennyi öböl és járulékos üreg áttekintésére, amelyek néha alig állnak kapcsolatban az elsődlegesen megbetegedett üreggel.

Az orrműtétet leggyakrabban helyi érzéstelenítésben végezzük. A FESS műtét fájdalmatlan, ha szakképzett orvos végzi az orr és arcüreg műtétet.  A ciszták nyálkahártyájának kikaparására nincs szükség.

 

Hol talál meg bennünket?

Ha valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor keressen bennünket bizalommal!

Fájdalom mentes kivizsgálás, azonnali ellátás Szegeden. 

Dr. Vass Zoltán

Címünk: ORRKLINIKA SZEGED

6724 Szeged, Kálvária tér 16.      Rendelés: Hétfő, Szerda 16-19

Bejelentkezés: 06-70-635 5576,   Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!

Telefon: 06 20-397 4144,          email: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

 

From Address:

Összefoglalás: Orrmelléküreg, arcüreg ciszta oka az arcüregek kivezető nyílásainak elzáródása. Orrmelléküregi mucokelet és pyokele a homloküregben és a rostasejtekben növekedik. Az arcüreg cysták fogeredetűek un. alveolaris cysták. Az arcüregi ciszta a Highmore üreg alján, található. Az orrmelléküregek ciszták tünetei fájdalmatlanok, vagy fájdalmas.

vissza az oldal elejére

vissza a kezdő oldalra