Iküreg gyulladás, sinusitis sphenoidalis

Írta: Dr. Vass Zoltán

sinusitis shpenoidalis ikobol gyulladasHeveny és idült iküreg gyulladás (sinusitis sphenoidalis acuta et chronica)

Az iküreg gyulladása, sinusitis sphenoidalis ritka megbetegedés, többnyire a hátsó rostasejtek gyulladásával egyidejűleg fordul elő. A sinusitis sphenoidalis oka leggyakrabban a ki nem kezelt, szövődményes megfázás és a nátha

 

Sinusitis sphenoidalis tünetei és jellemzői

tarkotaji fejfajasHeveny, akut iküreg gyulladás, sinusitis sphenoidalis acuta szubjektív tünete a fejfájás, amely a tarkótáj felé sugározhat. Ritkábban homloktáji, koponyatető- vagy halántéktáji fájdalomról panaszkodik a beteg. A szaglásélesség legtöbbször csökkent, a szaglás romlik. A sinusitis sphenoidalis általános tünetei a hőemelkedés, fáradtságérzés, néha levertség. Mindezen tünetek heveny esetekben kifejezettebbek, mint idült sinusitis sphenoidalisnál.

Az orr vizsgálatával az orrnyálkahártya gyulladásos ödémáját és nyálkás-gennyes váladékot észlelünk az orrjáratok tájékán (orrfolyás). Az orr váladék a középső kagyló felett jelentkezik. Az orrgaratban is gennyet és gennycsorgást látunk. A felső orrjáratot gyakran orr polipok és sarjszövet töltik ki. 

 

A sinusitis sphenoidalis felismerése és diagnózisa

ikobol gyulladasMivel az iküreg, sinus sphenoidalis mélyen helyezkedik el s a betegek panaszai határozatlanok, sok esetben az iköböl gyulladás kórisme megállapítása nehézségbe ütközhet, annál is inkább, mert az orrüreg hátsó részeinek szűk volta, nyálkahártyájuk gyulladásos duzzanata, mely anaemizálásra sem csökken, akadályozza a felső orrjárat állapotának megtekintését. A sinus sphenoidalis, valamint a hátsó rostasejtek röntgenvizsgálatához sokfajta módszer ismeretes. A korábbi röntgenfelvételeket, ma már kiszorította az orr melléküreg CT és a koponya CT, amely pontos diagnózist nyújt a sinus sphenoidalis állapotáról. Az OM CT és a koponya CT döntő jelentőségű az iküreg megbetegedéseinek felismerésében.

 

A sinusitis sphenoidalis kezelése

IKOBOL MUTET FESSA heveny iköböl gyulladás kezelésében mindazokat az eljárásokat alkalmazzuk, melyeket heveny homloküreg gyulladásnál is alkalmazunk. Az orr nyálkahártya duzzanat csökkentésére és a váladék lefolyásának megkönnyítésére anaemizálást alkalmazunk. Subakut sinusitis sphenoidalis esetekben az üreg szondázása és a sphenoid üreg többszöri átöblítése rendszerint a folyamat gyógyulásához vezet. Krónikus esetekben a fő feladatunk, szabaddá tenni a sinus sphenoidalishoz vezető utat, eltávolítjuk az orr polipokat és granulációkat valamint orrsövény műtétet végzünk. 

Ha szükséges, az orrsövény submucosus resectiója is ajánlatos. Ezután a sinus sphenoidalis természetes nyílásán át öblítésekkel próbáljuk a folyamat gyógyulását elérni. Bizonyos esetekben, az iküreget műtéttel feltárjuk. A sinus sphenoidalis elülső falán át, resecáljuk előbb a középső orrkagylót és a hátsó rostasejteket, vagy az orrsövény hátsó részét.

Minthogy az iküregek mélyen, a koponya alapján fekszenek, közvetlen közelükben igen fontos képletek helyezkednek el, az üregek legjobban hozzáférhető, elülső falához vezető utak is szűkek és keskenyek, ezért az ezen a területen végzett mindenfajta műtéti beavatkozás nagyon veszélyes. A sinus sphenoidalis feltárását végző orvosnak, a legapróbb anatómiai részleteket is ismernie kell, és tökéletesen járatosnak kell lennie az intranasalis műtétek technikájában.

 

Hol talál meg bennünket?

Ha valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor keressen bennünket bizalommal!

Fájdalom mentes kivizsgálás, azonnali ellátás Szegeden. 

Dr. Vass Zoltán

Címünk: ORRKLINIKA SZEGED

6724 Szeged, Kálvária tér 16.      Rendelés: Hétfő, Szerda 16-19

Bejelentkezés: 06-70-635 5576,   Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!

Telefon: 06 20-397 4144,          email: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

From Address:

 Összefoglalás: Heveny és idült iküreg gyulladás (sinusitis sphenoidalis acuta et chronica) az iküreg gyulladása, rostasejtek gyulladása. Sinusitis sphenoidalis tünete, panasza és jele a fejfájás, szaglásromlás. A sinusitis sphenoidalis általános tünetei a hőemelkedés, fáradtságérzés, levertség. Orrváladék a középső kagyló felett és gennycsorgás látható. A sinusitis sphenoidalis kezelése orr nyálkahártya duzzanat csökkentés, anaemizálás, orrspray használat.

vissza az oldal elejére

vissza a kezdő oldalra