Orrpolip

Írta: Dr. Vass Zoltán

AZ ORR DAGANATAI 

Az orr jóindulatú daganatai

Orrpolip (orrpolyp), orrpolipózis

orrpolip orrpolypAz orr polipjai külső alakjuk, szövettani felépítésük (oedemás myxomák, vagy fibromák) és klinikai kórlefolyásuk tekintetében nagy hasonlóságot mutatnak a jóindulatú daganatokkal. Az orrpolipok patogenezisük szerint az orrmelléküregek savós-hurutos, idült gyulladásnak következményei. 

Az orrpolipok szürke, esetleg sárgás-vörös színűek, kocsonyás állományúak és sima felszínűek. Az orrpolip nagysága és száma változik. Gyakran az orrüreget számos apró polip tölti ki, de néha az egész orrüreget egyetlen, hatalmas polip zárja el. Az orrpolipok az orrüreg bármely helyén megtalálhatók, de leggyakrabban a középső kagyló alól és a hiatus semilunaris széleiről erednek. Az orrpolip rendszerint felveszi a környező üregek alakját, de néha az orrpolipok erőteljes burjánzásukkal akkora nyomást fejtenek ki az orrüreg oldalsó falaira, hogy az orr kiszélesedik. Az arcüregben, rostasejtekben fejlődő arcüregi polipok hátrafelé a choanák irányában is növekedhetnek. A choanába belógó polipokat choanalis polipnak hívjuk, amelyek a choanán át kitöltheti az egész orrgarat üreget, sőt a lágyszájpad mögött a garatba is belóghat.

 

orrpolip SZOVETTANAz orrpolipok szövettanilag hálózatos, finomrostú kötőszövetes tömegből állnak, melyekben számos kerek plazmasejt és savós folyadékkal kitöltött kötőszövetes terek vannak. Ezek a vizenyős terek néha összefolyva cisztákat képezhetnek (hólyagszerű polipok).

Az orrpolipok nyálkahártyájának felszínét csillószőrös hengerhám, és részben többrétegű laphám borítja. Néha a polipokban sok mirigyet (adenomatosus polipok), sarjszövetet (granulációs polipok) vagy ereket találunk (angiomatozus polipok).

 

Az orr polipózis tünetei, jellemzői és jelei

orrpolip endoszkopAz orrpolipok különféle orr tüneteket, jeleket okoznak. Kezdetben, amíg az orrlégzést a polipok jelentős mértékben még nem akadályozzák, addig a betegek észre sem veszik a betegséget. Későbbi panaszok az állandó orrdugulás és bőséges orrváladék, orrfolyás, orrcsöpögés, orrelzáródás, légszomj, tüsszögés, szem könnyezés.

Orrmelléküreg megbetegedéseknél, ha a polipok mindkét orrfelet kitöltik, akkor fejfájás, néha neuralgia, szellemi munkában történő gyors kifáradás, fáradékonyság és szaglásromlás, szagláshiány, szagláskiesés, horkolás társul a tünetekhez.

 

Az orrpolipok felismerése

Az orr polip kórisméje rendszerint nem okoz nehézséget, az orr vizsgálat, elülső rhinoszkopia, orr endoszkópia, orrszonda vizsgálat segítségével könnyen megállapítható. A polipok legtöbbször mindkét orrfélben egyidejűleg képződnek. Az orrpolipok kiterjedésének és az arcüregek érintettségének megállapítása orrmelléküreg röntgen (OM rtg) és orr melléküreg CT (OM CT) vizsgálattal a legbiztosabb. 

 

Az orrpolipok kimenetele

Az orr polipózis kórjóslata kedvező, de az orrpolipok gyakran kiújulnak, különösen, ha a melléküregekből nem szakszerűen lett eltávolítva (ethomoidectomia, FESS műtét). 

 

Az orrpolipok kezelése

orrpolip FESS mutetAz orrpolip kezelés kizárólag sebészi úton, orrpolip műtéttel, FESS (functional endoscopic sinus surgery) műtéttel lehetséges. A FESS műtét és az orrpolip műtét során helyi érzéstelenítésben kaccsal a polipokat eltávolítjuk. Az orrnyálkahártya érzéstelenítése után szemünk ellenőrzése mellett, vagy orr endoszkópiával bevezetjük a polipkacsot az orrba, rávezetjük a polipra, egészen a polip eredéséig, s azután a az orrpolipot lefűzzük. A choanalis polipokat speciális fogóval távolítjuk el, megragadva a polip karcsú nyelét, és magunk felé húzva, eltávolítjuk a choanalis polipot az eredési helyéről. Az orrpolip gyökerének eltávolításához a rostasejteket is megnyitjuk, és részben összenyitjuk. Ezzel a rostasejtek jobban áttekinthetővé válnak és az ethmoid sejtek szellőzése is megoldottá válik. A FESS (functional endoscopic sinus surgery) műtét után a tág üregek a későbbi gyógyszeres kezelést is segítik, ami az orrpolip kiújulás recidívák kialakulásának megelőzésében elengedhetetlen. Ha az orrban állandóan újabb orrpolip recidívák jelentkeznek, orr ollóval, kaccsal és conchotommal, és finom orr műszerekkel mindenképpen meg kell nyitni a rostasejteket, mivel ez gyakori helye az orrpolipok képződésének. Az arcüregi nyílásokat is fel kell tágítani, hogy az átmenet elég széles legyen. Az esetleg fennálló orrmelléküreg gyulladást, természetesen, kezelnünk kell.

Az orrban fejlődő, egyéb jóindulatú daganatok közül megemlítendő a lágy konzisztenciájú orr papilloma, mely egyenetlen felszínével a karfiolra emlékeztet. Az orrüregben még orr fibroma, orr chondroma, orr és orrmelléküreg osteoma is előfordulhat. 

 

Hol talál meg bennünket?

Ha valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor keressen bennünket bizalommal!

Fájdalom mentes kivizsgálás, azonnali ellátás Szegeden. 

Dr. Vass Zoltán

Címünk: ORRKLINIKA SZEGED

6724 Szeged, Kálvária tér 16.      Rendelés: Hétfő, Szerda 16-19

Bejelentkezés: 06-70-635 5576,   Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!

Telefon: 06 20-397 4144,          email: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

  

From Address:

Összefoglalás: Az orr leggyakoribb jóindulatú daganata az orrpolip. Az orrpolipok oka orrmelléküregek savós, hurutos, idült gyulladása. Az orrpolip szürke, kocsonyás szövet az orrban. Az orrpolip nagysága és száma változó. Orr polipózis tünetei orrdugulás, orrváladék, orrfolyás, orrcsöpögés, orrelzáródás, légszomj, tüsszögés, szem könnyezés, horkolás. Az orr teljes orrdugulás fejfájás, fáradékonyság, szaglásromlás, szagláshiány, szagláskiesés, horkolás tünetekkel jár.

vissza az oldal elejére

vissza a kezdő oldalra