Orr rosszindulatú daganatai

Írta: Dr. Vass Zoltán

Az orr rosszindulatú daganatai

orr arcureg rosszindulatu daganatAz orr rosszindulatú daganatai a szarkóma (orr angiosarcoma, angioszarkóma, kereksejtes, orr melanosarcoma) és fibrosarcoma, ritkábban orr limfoszarkóma (lymphosarcoma) fordulnak elő. Az rosszindulatú daganatai között észlelhető orr carcinoma ("orr rák"), mely gyakrabban laphámrák. Mindezek a rosszindulatú orrdaganatok az orrüreg bármely faláról kiindulhatnak, leggyakrabban azonban az állcsontból és a rostasejtekből erednek. Az orr rosszindulatú daganatának hajlamosító tényezői között szerepelnek az arc trauma, szifiliszes elváltozások, orr polipózis és az orrmelléküregek idült, gennyes gyulladása.

Az orr rákos daganata a régió respiratorica hengerhámjáiból fejlődik ki, mely igen gyakran metaplasiásan laphámmá alakul, idült, gyulladásos inger hatására.

Az orr szarkóma (sarcoma) kiindulási helye az orr csontos vázának perichondriuma és periosteuma.

Általában az orr rák főleg 40 évnél idősebb embereken fordul elő, míg az orr sarcoma a fiatalkor betegsége, azonban e szabály alól látunk kivételeket is.

 

Orr sarcoma

ORR sarcomaAz orr szarkoma tünetei rendkívül változatosak, a betegek orruk eldugulására és gyakran orrvérzésre panaszkodnak. Az orr sarcoma daganat későbbi fejlődése során, különösen rákos daganat esetében, az orrból rendszerint bűzös váladék ürül, és a szaglás azon az oldalon elvész (anozmia). Nem ritkán a nervus trigeminus területén neuralgiás arcfájdalmak lépnek fel. Az orr sarcoma a szomszédos részekbe történő terjedésekor a szemgolyó diszlokálódik és exophthalmus jelentkezik, később a látóideg is sérül a látás elvesztésével. A szemgolyó mozdulatlanná válik, végül is koponyaűri szövődmények lépnek fel. Az orr szarkómára jellemző, hogy gyakran észlelhető előboltosulás az orrgyök, az orcák és a szájpad területén.

Az orr vizsgálatával már a kezdeti stádiumban felismerhetjük az orrdaganatot, mely széles alapon ül, külső alakja és színe által különbözik a közönséges, jóindulatú daganatoktól, poliptól, vagy fibromá-tól. A rosszindulatú orr sarcoma felszíne legnagyobbrészt dudoros, szondával megérintve vérzik. A továbbiakban az orrüreget rendszerint kitölti a daganattömeg, mely gyakran kifekélyesedve szétesik, és szennyes, bűzös orrváladék ürül. Az orr szarkómája klinikailag nem ritkán orrvérzésekben és az orr dugulásában nyilvánul meg. Az orr szarkóma fejlődésének kezdetén ritkán hajlamos bűzös váladék képződésével járó szétesésre.

 

Az orr szarkómájának diagnosztikája, felismerése 

sarcoma szovettanHa az orr sarcoma még nem különösebben nagy, gyakran el kell különítenünk orr szifiliszes, vagy orr tuberkulotikus folyamattól. Az orr és arcüreg szarkómát a szifilisztől Wassermann-reakcióval, ex juvantibus jódkálium, vagy salvarsan kezeléssel különítjük el. Az orr tuberkulózistól történő megkülönböztetés céljából a sarcoma daganatból próbakimetszést végzünk, s ezt szövettanilag megvizsgáljuk. A szövettani vizsgálat egyúttal a daganatszövet jellegét is tisztázza. Minden esetben rosszindulatú orrdaganatra kell gyanakodnunk, ha idősebb egyénnél az orrban széles alapon ülő, egyenetlen felszínű, érintésre könnyen vérző terime megnagyobbodást, szövetszaporulatot észlelünk. Az orr rák későbbi stádiumában, a széteső, malignus daganat képe tárul elénk, melyet vérzés és átható, kellemetlen bűz kísér.

Ha fiatalabb embernél az orrüreget vérzésre hajlamos, daganatszerű képződmény tölti ki szarkómára vagy egyéb rosszindulatú orrdaganatra kell gondolni. Mindkét esetben minél előbb próbakimetszést, (biopszia) és szövettani vizsgálatot kell végezni. Az orr rosszindulatú daganatának korai tüneteként, röntgenfelvételen, az orrsövényen és az orrkagylókon (többnyire az egyik oldalon) destruktív elváltozásokat látunk.

 

Az orr rosszindulatú daganatainak kórjóslata

Az orr rosszindulatú daganatainak kórjóslata kedvezőtlen. Ha az orr daganat még nem tört át az orbitába, szemgödörbe és a koponyaüregbe, műtéttel esetleg gyógyulást érhetünk el.

 

Az orr rosszindulatú daganatok kezelése

arcuregmutet orr daganatAz orrban képződő rosszindulatú daganatok kezelése jórészt sebészi, műtéti. Az orr rosszindulatú daganatainak eltávolítására különféle műtéti eljárások sokasága ismeretes. Jól hozzáférhető a daganat a maxilla részleges, vagy teljes eltávolításával, rezekciójával. Ezek a feltárások viszont sokszor maradandó arc deformitással gyógyulnak. Az orr felőli műtéti behatolás csoportjába azok a műtétek tartoznak, melyeknél az egész orrot felhasítva oldalra hajtva, valamint az egész felső állcsont időleges, vagy végleges rezekciója révén érjük el a daganatot. Az orr és orrmelléküreg műtétek rendszerint nagy vérzésekkel járnak, ezért ilyenkor előzetesen le kell kötni a daganathoz vezető ereket. Az érlekötés nem csak csökkenti a vérzést, hanem az egyes ráksejtekre ablasztikusan hat és a recidivák esélyét is csökkenti. 

A daganatok miatt végzett orrműtétek hátránya, hogy külső metszés szükséges, hegesedés és többé kevésbé jelentős arc eltorzulás maradhat vissza.

Az orr és melléküregek inoperábilis daganatainál palliatív műtétet, végzünk, a daganatot ellátó erek lekötésével.

A rostasejtek tájékán levő rosszindulatú daganatok Moure metódusa szerint közelíthetők meg.

Moure eljárása szerint a bőrmetszés a szemöldökívben, annak közepétől befelé az orr oldalsó falán az orrszárny tapadásáig, végződve a felső ajkon vezetjük. A bőrmetszés után a lágyrészeket leválasztjuk az orrcsontról és az állcsont homloknyúlványáról egészen a könnycsontig. A feltárást követően rezekáljuk az állcsont homloknyúlványát, az orrcsontot és könnycsontot és részben a rostacsont papír lemezét. Ily módon széles hozzáférhetőséget biztosítunk a rostacsonthoz, eltávolítjuk annak sejtjeit és az iküreg tájékán is jó látási viszonyok mellett végezhetjük el a szükséges beavatkozást. Műtét után a bőrsebet összevarrjuk, amely műtéti terület többnyire per prímám szokott gyógyulni.

Hol talál meg bennünket?

Ha valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor keressen bennünket bizalommal!

Fájdalom mentes kivizsgálás, azonnali ellátás Szegeden. 

Dr. Vass Zoltán

Címünk: ORRKLINIKA SZEGED

6724 Szeged, Kálvária tér 16.      Rendelés: Hétfő, Szerda 16-19

Bejelentkezés: 06-70-635 5576,   Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!

Telefon: 06 20-397 4144,          email: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

 

From Address:

Összefoglalás: Az orr rosszindulatú daganatai a szarkóma (angioszarkóma, orr angiosarcoma, melanosarcoma) és fibrosarcoma, ritkábban orr limfoszarkóma (lymphosarcoma) és orr carcinoma, laphámrák. Az orr rosszindulatú daganat hajlamosító tényezője arc trauma, orr polip, krónikus arcüreggyulladás.
Az orr rákos daganata a nyálkahártyából alakul fejlődik ki, metaplaziásan laphámmá alakul. Az orr szarkóma (sarcoma) kiindulási helye az orr csont. 
 

vissza az oldal elejére

vissza a kezdő oldalra