Nátha diagnózis

Írta: Dr. Vass Zoltán

A nátha, rhinitis elkülönítő klinikai diagnosztikája 

Allergia okaA rhinitis differenciáldiagnosztika fül-orr-gégészeti, szakorvosi feladat, amely során ki kell zárni, az egyéb orrdugulást okozó betegségeket. Rhinitises, náthás tünetet okozhatnak az arcüreggyulladások, akut sinusitis, krónikus sinusitis, orr polipózis, melléküreg polipózis, az orr strukturális és mechanikai eltérései (orrsövényferdülés, septum deviáció (deviatio), orrkagyló hiperfrófia, hypertrophia, orrmandula megnagyobbodás, orrmandula gyulladás, adenoid vegetacio, az orr és az orrmelléküregek anatómiai variációi (choncha bullosa, ethmoid bulla), orr idegen test, choanalis atresia. Gátolt orrlégzést okozhatnak az orr tumorok, és orr daganatok (jóindulató benignus orr daganatok, rosszindulatú, malignus orr és melléküreg daganatok), granulomák (Wegener féleg granulomatózis, orr sarcoidosis, orr tuberculosis, középvonali destruktív granuloma), liquor fistula az orrban és egyéb orr rendellenességek (mucociliaris transzport rendellenesség, immundefektusok).

 

A nátha diagnosztikája

Az allergiás nátha, rhinitis rutin diagnosztikája meglehetősen egyszerű, típusos anamnézis és a bőrpróba eredménye alapján a diagnózis felállítható és az etiológia tisztázható. Mindez elsősorban a szezonális allergiás rhinitisre vonatkozik. A perennialis rhinitises panaszok (akár allergiás, akár nem allergiás eredetűek) diagnosztizálásához szintén fül-orr-gégészeti vizsgálatokra van szükség.

 

Nátha kórelőzmény és fizikális vizsgálat

orr vizsgalatA pontos részletes anamnézisből nyerhetjük az allergiás nátha diagnosztika legfontosabb adatait. A kórelőzmény felvétele során tisztázni kell a családi allergiás anamnézis az atópiára utaló adatokat, különböző környezeti és foglalkozási ágensek lehetséges szerepét, kísérő betegségeket, azok gyógyszerelését, az ismert gyógyszerallergiákat (orrpolipozissal, eozinofiliával járó perennialis rhinitisben gyakori a szalicill és más nem szteroid gyulladásgátlókkal szembeni túlérzékenység asthmával vagy anélkül). Fontos meghatározni, hogy a náthás panaszok évszakhoz kötöttek-e, vagy nem mutatnak szezonalitást (perennialisak).

 

Allergológiai diagnosztika

Az allergológiai vizsgálatok (allergia vizsgálat, allergia teszt) az allergiás és nem allergiás náthák, rhinitisek elkülönítését, illetve az allergén kimutatását célozzák. 

ALLERGIA IGE

A különböző in vivo és in vitro allergológiai diagnosztikus módszerek direkt vagy indirekt módon, de minden esetben az IgE-antitestek kimutatását jelentik. Az in vivo módszerek lényegében provokációs próbák, a feltételezett allergént a bőrbe, kötőhártyára, conjunctivára vagy az orrjáratba juttatjuk. Az allergia tesz lényege az allergén - ellenanyag kötődést követő mediátoranyag felszabadulás szöveti hatásainak észlelése és mérése. Nátha, rhinitis esetében in vitro allergológiai vizsgálatokra (szérum IgE-szint-, specifikus IgE szint meghatározás), illetve nazális provokációra ritkán kerül sor. A kórelőzmény adatai és a bőrpróba legtöbbször elégségesek az allergia diagnózis felállításához, a szezonális vagy perennialis allergén kimutatásához.

 

Allergiás bőrpróba, allergia bőrteszt

ALLERGIA TESZTEpicutan (prick teszt) vagy intracutan bőrtesztet végzünk rendszerint standard allergén sorral, ami a pozitív és negatív kontroll mellett házipor atka, toll, penészgombák, pollenek, állati szőrök tesztelését jelenti. Az epicutan (prick teszt) módszer érzékenysége az IgE típusú azonnali allergiás reakciók kimutatására jó, jobb mint az in vitro analóg vizsgálatnak tekinthető metodikáé (RAST). Epicutan (prick teszt) ugyanakkor veszélytelen, egyszerű, olcsó és gyorsan eredményt adó diagnosztikus módszer. A prick teszt specifikusabb, de kevésbé szenzitív, mint az intracutan próba, vagyis az álpozitív reakciók prick teszt esetében ritkák. Álnegatív reakció főként bizonyos gyógyszerek szedése mellett fordulhat elő. Típusosnak tűnő panaszok mellett kapott negatív bőrpróbalelet esetén az álnegatív eredményre gondolni kell. Az első generációs antihisztamiok 2 - 4 nappal, a második generációs antihisztaminok (nem szedáló antihisztaminok) 7 nappal a vizsgálat előtt már nem adhatók. Napi 5 -10 mg prednisolon vagy equivalens dózisú egyéb per os szteroid az azonnali reakciót nem befolyásolja.

Az epicutan (prick teszt) eredmény értékelése csak a kórelőzmény adataival összhangban történhet, egészséges személyek 10 - 15%-ában a prick teszt pozitív. Amennyiben a pozitív allergiás bőrpróba eredményt az anamnesztikus adatok nem erősítik meg, akkor azt nem specifikusnak, klinikailag irrelevánsnak kell minősíteni.

 

Nazális provokáció

A nazális allergiás provokáció a kérdéses allergén vizes oldatával végzett allergia vizsgálat, ami a klinikai gyakorlatban nem terjedt el. A nazális provokációs allergia vizsgálat asthmás beteg esetében bronchospasmust provokálhat. A nem specifikus nazális hiperreaktivitás tesztelése - mint asthmában is — hisztaminnal történhet, tudományos kutatási célzattal.

 

Szérum-IgE, specifikus IgE meghatározás

szerum IgE meghatarozasAtópiás betegségekre a szérum IgE szintjének emelkedése jellemző, a radioimmunoassay-vel mért normálérték 100-150 kU/1 alatt van. Míg allergiás asthmában a szérum IgE szint az esetek 60-80%-ában kórosan emelkedett, addig szezonális allergiás rhinitisben a betegek több mint 50%-ában normál értékeket kapunk, ezért szénanátha esetében szérum IgE meghatározásra nincs szükség. A specifikus IgE meghatározás RAST-tal vagy alternatív módszerekkel nem jelent előnyt a bőrpróbákkal szemben, a mérés akkor lehet indokolt, ha a prick-teszt elvégzésének ellenjavallata van (kiterjedt bőrbetegség, anafilaxia a kérdéses allergénre stb.).

 

Egyéb in vitro allergológiai metodikák

Egyéb in vitro allergológiai metodikák, mint pl. bazofil degranulációs teszt, vagy a nazális váladékban a mediátoranyagok szintjének mérése a rutin allergia diagnosztikában nem használatosak.

 

Képalkotó diagnosztikus módszerek

CT VIZSGALATA hagyományos orrmelléküreg-felvétel (OM rtg.) az ethmoidalis labyrinthusról és a laterális nazális fal állapotáról nem nyújt megbízható képet, gyakoriak az álnegatív, ill. álpozitív leletek. Ezért a sinonazális betegségek elsődleges radiológiai vizsgálata az orr melléküreg CT. A lágyrészek és a csontos fal elkülönítése révén az anatómiai képletek és a kóros folyamatok jól megítélhetők. A kontrasztanyag adásával végzett koponya MRI a képalkotó eljárások további finomodását jelenti, ami differenciálni képes a normális, illetve patológiás szöveti kép és a szekrétum között.  A koponya MRI-nek a háromdimenziós ábrázolással kiegészítve az orrmelléküreg daganat kimutatásban és tumor diagnosztikában van jelentősége. Ugyancsak nem invazív diagnosztikai módszer az ultrahang vizsgálat, ami különösen a paranazális sinus, arcüreg betegségek kivizsgálására alkalmas.

Allergiás rhinitisben, náthában a fenti diagnosztikai módszerek alkalmazására általában nem kerül sor, ezek helye az elkülönítő diagnosztikában van.

 

Az orrlégzés funkcionális vizsgálata.

A „nazális peak-flow-mérés” egyszerű, gyors, olcsó és ismételt vizsgálatokra különösen alkalmas módszer. A bronchialis csúcsáramlás méréshez használt eszköz könnyen adaptálható az orrlégzés funkcionális vizsgálatához. A kapott eredmény reprodukálhatósága rosszabb, mint a rhinomanometriás módszereké, de provokációs vizsgálatokban megfelelő tájékoztatást nyújt a nazális obstrukció mértékéről.

 

Rhinomanometria

RHINOMANOMETRIAA nazális légúti ellenállást, rezisztenciát a nazális áramlás és transznazális nyomáskülönbségekből számoljuk. Leggyakrabban az aktív anterior rhinomanometria használatos, a poszterior technika a betegek 20-25%-ban nehezen kivitelezhető. Az orrlégzés eszközös vizsgálatának értékelését (bármilyen módszert is alkalmazunk) nehezíti, hogy allergiás náthában, rhinitisben az orrdugulás mértéke és oldalisága spontán is gyorsan változik, ezért a nazális provokáció során kapott eredmények megbízhatatlanok.

 

Akusztikus rhinometria

Az akusztikus rhinometria az orrüregek vizsgálatának új módszere. Speciális szondán 150—10 000 Hz-es hangimpulzust juttatnak az orrba, a hangvisszaverődést mikrofonnal regisztrálva kétdimenziós képben ábrázolhatóvá válnak a nazális üregek.

 

A nazális mucociliaris funkció vizsgálata

SACHARIN TESZTA nazális mucociliaris clearance mérésének legegyszerűbb módja a sacharin-teszt.

Sacharin tesztnél  az alsó orrkagyló bemenetétől 1 cm-re elhelyezett sacharin édes íze normális mucociliaris tevékenység esetén, 30-60 percen belül megjelenik a szájban. A ciliumok mozgási frekvenciájának mérése speciális metodikát igényel, a fiziológiás frekvencia 12-15 Hz közötti.

Elektromikroszkópos vizsgálat a ciliumok deformitására deríthet fényt.

 

Szaglásvizsgálat, szaglásteszt

A szag- és ízérzés károsodása, elvesztése a nátha, rhinitis gyakori szövődménye. A szaglás vizsgálata objektív és szubjektív módon történhet. Az objektív mérés a szagingerre lényegében reflexek útján adott fiziológiás változások mérése, a szubjektív vizsgálatok a szaglási küszöb, szagfelismerés vagy az adaptációs teszt elvégzését jelentik.

Hol talál meg bennünket?

Ha valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor keressen bennünket bizalommal! 

Fájdalom mentes kivizsgálás, azonnali ellátás Szegeden! 

Dr. Vass Zoltán 

Címünk: ORRKLINIKA SZEGED

6724 Szeged, Kálvária tér 16.      Rendelés: Hétfő, Szerda 16-19
Bejelentkezés: 06-70-635 5576,   Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!
Telefon: 06 20-397 4144,          email:  Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.
 
From Address:
 
Összefoglalás: Nátha, rhinitis diagnosztika, fül-orr-gégész, feladata. Orrdugulást okozó betegségek: Rhinitises nátha arcüreggyulladások, akut sinusitis, krónikus sinusitis, orr polipózis, melléküreg polipózis, orrsövényferdülés, septum deviáció, orrkagyló hiperfrófia, orr hypertrophia, orrmandula megnagyobbodás, orrmandula gyulladás, choncha bullosa, ethmoid bulla.