Rhinophyma

Írta: Dr. Vass Zoltán

Borvirágos orr, borvirágos arc (Acne rosacea és rhinophyma)

Rosacea RHINOPHYMA borvirágos orr és arc

A borvirágos arc és borvirágos orr (acne rosacea) az orr, arc és homlok bőrének idült gyulladása. Az orr, arc és homlok bőrének idült gyulladása során, lágy infiltrátumok képződnek a bőrben, felületükön élénkpiros színű csomók és kitágult erek jelennek meg. Az orr bőrét kis hajszálerek rajzolják ki. Később a bőr hipertrófizál, hosszúkás, kékesvörös vagy halványvörös színű kiemelkedések képződnek. Az orr bőrén fellépő hipertrófiás képződmények (rhinophyma) erősen eltorzítják az arcot és az orrot. A rhinophyma daganat többnyire három, szabálytalan alakú csomóból áll, melyek széles alapon ülnek. Az egyik rhinophyma daganat az orr csúcsán lelógva gyakran a felső ajakra is ráterjed, kettő pedig oldalt az orrszárnyakon helyezkedik el. A rhinophymára jellemző a bőr diffúz megvastagodása. A rhinophyma csomók, nagy számban tartalmaznak erősen hipertrófizált faggyúmirigyeket, melyekből enyhe nyomásra is sárgás faggyú ürül. Emellett a kötőszöveti állomány is megszaporodik és kitágult erek képződnek (borvirágos arc). A rhinophyma lassan, fokozatosan nő és idős korban, főleg férfiakon észlelhető. 
 

 

Borvirágos orr,  Rhinophyma oka

rhinophyma alkoholos orrA rhinophyma betegség számos okra vezethető vissza. A feltételezett okok között a külső hőmérsékleti és légköri behatások szerepelhetnek. Alkoholizmus, a gyomor-béltraktus megbetegedései (főleg székrekedés), emésztési zavarok (reflux), nőknél pedig a nemi élet zavara lehet gyakori oka a rhinophyma kifejlődésének. Alkoholisták arcán gyakran megfigyelhető a borvirágos orr és a borvirágos arc (rhinohyma). Nagy valószínűséggel a sav-bázis egyensúly savas irányba történő eltolódása is a kiváltó okok között szerepel. Ez összefüggésben álla az étrenddel, a reflux betegséggel és az életmóddal. 

 

Acne rosacea és rhinophyma tünetei, jellemzői

Az acne rosacea és rhinophyma megbetegedés felismérése egyszerű külső megtekintéssel könnyen megállapítható.

A helyi kezelés acne rosaceánál abból áll, hogy a beteg területet éjszakára gyógyszeres krémmel bekenjük és reggel meleg vízzel lemossuk. A kitágult ereket galván kezeléssel, vagy lézerrel kezelhetjük. A daganatszerű rhinophyma therápiája kizárólag sebészi úton történik. Helyi érzéstelenítésben a daganatot az orr porcos vázáról a bőr teljes vastagságában eltávolítjuk. A defektust a homlokról vett lebennyel fedhetjük vagy célszerűbb a vállról vett bőrátültetéssel, kis darabkákkal fedni az egész sebfelszínt. A sima sebgyógyulás után az orr normális konfigurációja többnyire helyreáll.

Hol talál meg bennünket?

Ha valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor keressen bennünket bizalommal!

Fájdalom mentes kivizsgálás, azonnali ellátás Szegeden. 

Dr. Vass Zoltán

Címünk: ORRKLINIKA SZEGED

6724 Szeged, Kálvária tér 16.      Rendelés: Hétfő, Szerda 16-19

Bejelentkezés: 06-70-635 5576,   Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!

Telefon: 06 20-397 4144,          email: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

From Address:

 Összefoglalás: Acne rosacea és rhinophyma az arc, orr, homlok bőrének krónikus gyulladása, során, infiltrátumok képződnek a bőrben.  A borvirágos orr bőrén hipertrófiás képződménye (rhinophyma) eltorzítja az arcot és az orrot. A rhinophyma daganat. Rhinophyma oka hőmérséklet változások, alkohol, reflux betegség. Acne rosacea, borvirágos arc és rhinophyma tünetei külső megtekintéssel.

vissza az oldal elejére

vissza a kezdő oldalra