Orrüregi összenövések

Írta: Dr. Vass Zoltán

Orrüregi összenövések

Az orrüreg szinechia és orr atrézia 

orr szinechia szukuletAz orr üregében ritkán szűkületek,  (striktura) fordulhatnak elő. Megkülönböztetünk szinechiákat, (szinechia, synechia) amelyek az orrban elhelyezkedő heges, vagy nyálkahártya kötegek, keskeny hidak. A teljes orrot elzáró képződmények az atréziák, melyek részlegesen, vagy teljesen zárhatják el az orr üregét. Az atréziák lehetnek porcosak, csontosak vagy kötőszövetesek.

A szinechiák, synechiák, összenövések, ritkán veleszületettek. Az esetek többségében, a szinechia, orr összenövések, az atresia, szerzettek, ami az orrüregben lezajlott heveny fertőzések kapcsán (pl. himlő, diftéria, tífusz) lejátszódott fekélyes folyamatok következményei. Az orrüreget és az orrnyílásokat egyéb fertőző betegségek, illetve traumás behatás is deformálhatják. Az orr összenövéseit, szinechiáit orvosi beavatkozások is eredményezhetik, mint a túlzottan alkalmazott orrüregi edzések, orrégetések, melyeket maró vegyi anyagokkal vagy elektro kauterrel végeznek. Ezek a szerzett orr elzáródások legtöbbször kötőszövetesek, ritkábban csontosak. Gyakran előfordulhat orr összenövés, synechia, szinechia orrműtétek után is (orrsövényműtét, FESS műtét, arcüreg öblítés, orr endoszkópia, orrtamponálás, stb.) különösen akkor, ha műtétet követő posztoperatív kezelés elmarad. 

 

A synechia, szinechiák, orr összenövések, atresiák kórisméje

ORR ATREZIA ELZARODASAz orr összenövés, synechia szinechia és az orr atrézia felismerése az orr vizsgálatával és az orr szondázásával történhet. Orrszondázással az orrbemenetben lévő elzáródásokat állapíthatjuk meg. Az orr összenövés magában az orrüregben köteg, vagy vastag hártyaszerű képletként jelentkezik. Az orr összenövések, synechiák, szinechiák leggyakrabban az orrkagylók és az orrsövény között helyezkednek el. A choanákban levő elzáródások gyakrabban egyoldaliak, nem ritkán csontosak és többnyire veleszületettek. Az orr elülső részéinek elzáródásai többnyire szerzettek. Gyakoriak az orr összenövések, szinechiák orrműtétek után, különösen, ha a műtétet követő posztopetatív kezelés elmarad, vagy elégtelen. Ezért a beteg figyelmét minden orrműtét előtt fel kell hívni, a műtétek utáni kezelések jelentőségére és szükségszerűségére. Az orrműtétek utáni gondos kezelés mellett az orr összenövés, synechia ritka, és időben észrevéve kezelhető. 

Az orr összenövéseit, és a szinehiákat orr vizsgálattal, szondázással és orr endoscopos vizsgálattal állapítjuk meg. A szondázást az orr nyálkahártyájának előzetes adrenalinos érzéstelenítése után végezzük. Az orr vizsgálatával megállapítjuk, hogy szabadok-e a choanák és az orrgarat (hátsó rhinoskópia). A pontos diagnózishoz elengedhetetlen az orr endoszkópos vizsgálata. 

 

Az orr összenövések, synechiák (szinechia) kezelése

ORR ELZARODAS ATRESIAAz orrüregben a szinechiák, atresiák, orr összenövéseinek oldását elektromos égetéssel, vagy műtéti átvágással végezzük (synechiolisis, szinechiolizis). Profilaktikus szempontból kerüljük az átellenes nyálkahártyarészek egyidejű égetését vagy felsebzését. Ez az elővigyázatosság különösen az orr égetésére és a vegyszerekkel történő edzésre vonatkozik. Ha a két, egymással szemben fekvő nyálkahártyarész egyidejű összenövését észlejük, akkor a heges kétoldali szinechiákat két lépésben érdemes oldani. Az ismételt szinechia képződését úgy akadályozhatjuk meg, hogy az átvágás helyén az összeérő felszíneket érzéstelenítés mellett ismételten szétválasztjuk, és az orrüregbe hosszabb-rövidebb időre orr tampont helyezünk.

Legnehezebb a choanalis atresia kezelése. Hártyás choanalis atresia esetén a hegeket az atréziát okozó hártya keresztalapú bemetszése után, különböző méretű conchotommal távolítjuk el. A csontos orrsövényt levéssük és így a choana lumenét helyreállítjuk. Előnyösebb néha a choanalis atresia oldását az orrsövény előzetes műtéte, submucosus septum resectiója és a vomer hátsó szélének eltávolítása után elvégezni.

Hol talál meg bennünket?

Ha valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor keressen bennünket bizalommal!

Fájdalom mentes kivizsgálás, azonnali ellátás Szegeden. 

Dr. Vass Zoltán

Címünk: ORRKLINIKA SZEGED

6724 Szeged, Kálvária tér 16.      Rendelés: Hétfő, Szerda 16-19

Bejelentkezés: 06-70-635 5576,   Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!

Telefon: 06 20-397 4144,          email: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

 

From Address:

Összefoglalás: Orrüregi szinechia és atrézia ritka tünet. A szinechiák, (synechia) az orrban heg, vagy nyálkahártya köteg, keskeny hidak. A teljes orrot elzáró hegek az atréziák teljesen elzárják az orrot. Az atrézia porcosak, csontos vagy kötőszövetes. Szinechiák, synechiák nem veleszületettek, hanem szerzett, aminek oka az orrban lezajlott gyulladásos fertőzés. Az orr összenövéseket, szinechiákat orrműtétek okozhatják. Gyakoriak a synechiák, szinechiák, arcüreg öblítés, FESS műtét, orrsövényműtét, orr endoszkópia, orrtamponálás után.

vissza az oldal elejére

vissza a kezdő oldalra