Szaglás

Írta: Dr. Vass Zoltán

Szaglás, az orr szaglóműködése

Szaglas szerve az orrA szaglás az állatoknál igen fontos szerepet tölt be. Némelyik állat szaglása rendkívül fejlett és a létért való küzdelemben igen nagy jelentőséggel bír. Az ember a szaglását már nem használja mindennapjaiban és a túléléshez sem elengedhetetlen, ezért az ember szagló szerve viszonylag fejletlen. A szaglás általános jelentősége nemcsak abban áll, hogy a levegővel a légutakba jutó anyagok minőségét ellenőrizzük, hanem az ízléssel egyenrangúan az emésztőtraktusba jutó ételek és italok minőségét is meghatározzuk.

 

Igazolt, hogy a szaglásnak az emésztőnedvek reflexes kiválasztásában is nagy szerepe van (Pavlov reflex). Normális légzésnél a levegőáram zöme a középső orrjáratban halad el és csak a levegő egy része jut a szaglórésbe.

szaglás szerve a szaglóhám és szagló idegErőltetett belégzésnél (szaglászás, szimatolás) az orron át belélegzett levegő közvetlenül a szaglórésbe kerül, itt a szaglósejteket adekvát módon ingerlik s ez azután idegingerületté alakul át. Szaglóérzet, szaglásérzet a kilélegzett levegőáramnál is keletkezik. Nyeléskor, amikor a falat a garatból a nyelőcsőbe kerül, rövid kilégzőmozgás történik az orron keresztül. A garatból az orrba jutó levegő az étel illatát megőrzi (bor tesztelés, a bor bukéjának érzete). Az illatok, a szaglás érzet, a száj üregében képződött tisztán ízérzethez társulva, szintén kritériumai az ételek és italok megítélésének és serkentője az étvágynak. Ezt a komplex érzetet, mely tisztán ízérzetből (a nyelven és szájpadon), és az étel illatából áll, ízlelő szaglásnak nevezzük.

Szaglás élesség illatok illóanyagok az orrban.A szaglószerv normális ingerei az illóanyagok parányi részecskéi, melyek a levegőben gáznemű állapotban vannak jelen. Feldolgozásukhoz elegendő, ha a levegőben csaknem súlytalan mennyiségben találhatók, mint pl. a milligramm milliomod része. Így például a merkaptan 1 liter levegőben 4 százmilliomod milligramm töménységben is szagérzetet okoz. A szaglás élességének mérésére olfaktométert használunk. Az olfaktométer egy hajlított beosztásokkal ellátott cső, melyen egy másik, szélesebb porózus henger mozog és amelyben találhatóak az illóanyagok. 

A szaglás megváltozása, szaglás romlása nagyon kellemetlen tünet. A szaglás javítás elmaradása és a szaglás hiányában az élet színtelenné válik. A szaglás folyamata rész az életünknek, ezért a szaglás visszanyerése, szaglás visszaszerzése, mind a szaglás központjában, mind a szaglóhámban elengedhetetlen. Ha a szaglás szaglóműködése helyreáll, az illatok ismét élményt jelentenek. 

Hol talál meg bennünket?

Ha valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor keressen bennünket bizalommal!

Fájdalom mentes kivizsgálás, azonnali ellátás Szegeden. 

Dr. Vass Zoltán

Címünk: ORRKLINIKA SZEGED

6724 Szeged, Kálvária tér 16.      Rendelés: Hétfő, Szerda 16-19

Bejelentkezés: 06-70-635 5576,   Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!

Telefon: 06 20-397 4144,          email: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

 

From Address:

Összefoglalás: Szaglás, az orr szaglóműködése szagló szervünk feladata, amivel illatok és szagok érzékelhetők. Szaglóérzet, szaglásérzet a kilélegzett levegőáramnál is keletkezik. Szaglás élességének mérése olfaktométerrel történik. Az olfaktométer kimutatja a szaglásromlást, szagláscsökkenést és a szagláshiányt.

vissza az oldal elejére

vissza a kezdő oldalra