Orr tbc

Írta: Dr. Vass Zoltán

Az orr tuberkulózisa, orr tbc (tuberculosis nasi)

orr tuberkulozis tbcA tuberkulózis (tuberculosis, tbc) vagy gümőkór egy fertőző betegség, amit a Mycobacterium tuberculosis baktérium okoz. A tuberkulózis, tuberculosis, tbc leggyakrabban a tüdőt támadja meg (pulmonáris tbc), de a légutak egyéb részein, mint az orrban és az orrmelléküregekben is megjelenhet.  Ha a szervezetben tuberkulotikus góc van (tüdő tbc, gége tbc, ízületi tbc, gümőkor), a tbc bacilusok a vér- és nyirokérrendszer útján juthatnak el az orrba. A fertőzés ritkán az orrnyálkahártyán, levő sérüléseken át is behatolhat. Az orr tbc beszűrődéses, infiltratív vagy fekélyes, ulcerozus formájú lehet. Ha az infiltrátum daganatként kiemelkedik, tuberculomának mondjuk. A nyálkahártya felületén levő tuberkulotikus göbcsék szétesésekor fekélyek képződnek. Tuberkulotikus elváltozások az orrsövényen kívül néha az alsó, ritkábban a középső kagylón fordulnak elő.

 

Az orr tbc tünetei

Az orr tbc kezdeti stádiumában szubjektív tünetek alig vannak. Később a tbc-s beszűrődések növekedésével az orrlégzés többé-kevésbé akadályozottá, gátolttá válik, az orr dugulni kezd. A tbc-s beszűrődések szétesése és a fekélyképződés után gennyes, néha véresen elszíneződött orrváladék ürül, amely beszáradva pörköt képez az orr nyálkahártyán. 

 

Az orr tbc kórisméje

MANTOUX PROBA ORR TBCAz orrüreg tuberkulotikus megbetegedésének kórisméje legtöbbször nem nehéz, ha a szervezetben egyidejűleg kifejezett tbc-s gócok vannak. A szifilisztől megkülönbözteti, hogy az orr tuberkulózis rendszerint csak a porcos orrsövényt támadja meg, a tercier luesz azonban a csontos orrsövényt is károsítja. Szifiliszes megbetegedéseknél, a csontszétesés folytán, kellemetlen szag és orrtáji fájdalmak jelentkeznek. Ezek a tünetek az orr tbc-s megbetegedésénél hiányoznak. A végleges kórismét a Wassermann-reakció, gyermekeknél a tuberculin próba (Mantoux próba) és a beteg általános vizsgálati leletei alapján állapítjuk meg. Szövetszaporulattal járó tbc-s infiltrátumok sarcomás daganattal téveszthető össze. Ilyenkor a szövettani vizsgálat dönti el a pontos diagnózist. 

 

Az orr tbc kórjóslata

 

Az orr tuberkulózis kórjóslata nem annyira a helyi folyamat jellegétől és kiterjedésétől, mint inkább az alapbetegség (tüdő tbc) patológiai elváltozásaitól függ. A tüdő kisfokú elváltozásainál a kórjóslat általában kedvező. Ha azonban az orr tuberkulózisa előrehaladott tüdő- vagy gége folyamathoz társul, a teljes gyógyuláshoz nagyon kevés a remény. A szervezet immunbiológiai állapotától függően azonban erélyes rendszabályokkal itt is a folyamat lényeges javulását, vagy időleges megállítását érhetjük el.

 

Az orr tbc kezelése

ORR TBC MYCOBACTERIUMAz orr tuberkulózisánál, mint az egyéb szervek specifikus megbetegedésénél, fő gondunk a beteg általános kezelése. A helyi infiltrátumokat polipkaccsal, elektromos késsel, diathermiával, vagy élesen távolítjuk el. A lapos infiltrátumokat vagy fekélyeket éles kanállal kikaparjuk és utána 80%-os tejsavval, vagy trichlorecetsavval eddzük. Az orr tbc kezelésénél sikeresen használhatjuk a kvarcfénykezelést. Az orrsövény izolált betegsége esetén részleges orrsövényműtétet végezhetünk. Az orr tuberkulózis kezelésénél a célzott antibiotikus kezelés elengedhetetlen. A gyógyszeres kezelés mellett és után a tbc nyomon követése elengedhetetlen. 

 

Hol talál meg bennünket?

Ha valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor keressen bennünket bizalommal!

Fájdalom mentes kivizsgálás, azonnali ellátás Szegeden. 

Dr. Vass Zoltán

Címünk: ORRKLINIKA SZEGED

6724 Szeged, Kálvária tér 16.      Rendelés: Hétfő, Szerda 16-19

Bejelentkezés: 06-70-635 5576,   Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!

Telefon: 06 20-397 4144,          email: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

 

From Address:

Összefoglalás: Az orr tuberkulózis, orr tbc (tuberculosis nasi) oka, a szervezetben tbc-s góc található, gége tbc, tüdő tbc, ízületi tbc. Orr tbc tünetei orrlégzés gátolt, orrdugulás légzési zavar, horkolás. További tbc-s jelek gennyes orrfolyás, véres orrváladék Az orr tbc kezelése általános kezelés. Az orr tuberkulózisnál a fő kezelés a célzott antibiotikus kezelés. A gyógyszeres kezelés után a tbc nyomon követése elengedhetetlen.

vissza az oldal elejére

vissza a kezdő oldalra