Orr égési sérülése

Írta: Dr. Vass Zoltán

Az orr égési (combustio) sérülése

orr egesi serules eges fajdalomAz orr bőrén a leggyakrabban elsőfokú égés fordul elő. Az orr és az arc égése a nap sugarainak, nyitott lángnak, forró víznek, maró anyagnak behatásától származhat. Kvarcfény is okozhat égést, ha helytelenül alkalmazzuk. A fokozott besugárzás következtében a bőr egyenletesen kipirul, fájdalom lép fel, mely néhány óra alatt nagymértékben fokozódik és 3 - 5 nap alatt múlik el.

Ez alatt a bőr feszülés érzése is megszűnik, a duzzanat, mely csak súlyosabb fokú égések mellett jön létre, szintén visszafejlődik. Hasonló gyorsan múlik el a bőr kipirulása és a fájdalom is, helyette barnás árnyalatú színt kap (lesülés, lebarnulás), további 4 - 5 nap múlva a bőr, epidermis szarurétege leválik és megindul a hámlás.

 

Az orr égésének kezelése

A bőr fájdalmas feszülését és viszketését 5%-os Burow-oldatos borogatással, vagy fehér vazelin, lanolin, cinkkenőcs alkalmazásával enyhíthetjük. Ha a tavaszi napfényben a hosszas tartózkodás elkerülhetetlen, megelőzés céljából ajánlatos a fedetlen bőrterületeket vazelinnel, vagy bármely más közömbös kenőccsel bekenni. Legjobb azonban a fényvédő napolajak fényvédő krémek használata. 

 

Az orr fagyási (congelatio) sérülése

ORR FAGYASI SERULES fagyasAz orr fagyási sérülését ritkábban észleljük, mint a fül megfagyását. Az orr fagyási sérülése leggyakrabban leromlott, vérszegény embereken fordul elő. Anaemiásoknál a rossz vérellátás és a legyengült szívműködés miatt nem elég gyors a test perifériás részeinek vérkeringése, így a fedetlen és kiálló testrészek (orr, fül, csukló) könnyebben megfagyhatnak. A hideg hatás következtében az orr erei görcsös állapotba kerülnek (vazospazmus, vasospasmus), az orr bőre erősen elfehéredik, elsápad (anaemia), ami sokszor első jele a kifejlődő orr fagyásnak. Az orr enyhe fagyásánál az orr bőre hamar kivörösödik, az orrcsúcs néha kékes vörös színűvé (livid) válik. A megfagyott orr sérült részei viszketnek, meleg szobába érve pedig kellemetlen szúró és égető érzést fájdalmat okoznak. Az orr súlyosabb fokú fagyásánál hólyagok képződése és a szövetek infiltrációja alakul ki, amelyet nekrózis és mély fekélyek képződése követ. Ezeket tüneteket szerencsére nagyon ritkán észleljük.

Az orr fagyásának kezelése során fel kell hívni a figyelmet a kiváltó ok megszüntetésére. Ezt megfelelő edzéssel érhetjük el, meggátolva ezzel az ismétlődő fagyásokat. Enyhe esetekben közvetlen a fagyás után a sérült részeket hóval, vagy hideg vízzel dörzsöljük, azután pedig gyenge Burow-oldatos forró borogatást helyezünk az orra. Súlyos fagyásokat, melyeknél nekrózis és fekély is képződött, az általános sebészi szabályok szerint kell kezelni.

 

Hol talál meg bennünket?

Ha valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor keressen bennünket bizalommal!

Fájdalom mentes kivizsgálás, azonnali ellátás Szegeden. 

Dr. Vass Zoltán

Címünk: ORRKLINIKA SZEGED

6724 Szeged, Kálvária tér 16.      Rendelés: Hétfő, Szerda 16-19

Bejelentkezés: 06-70-635 5576,   Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!

Telefon: 06 20-397 4144,          email: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

 

From Address:

Összefoglalás: Az orr égési (combustio) sérülése az orr bőrén a leggyakoribb elsőfokú égés. Az orr égés és az arc égés oka a nap sugarai, nyitott láng, forró víz. Az arc leégés következménye a bőr kipirul, fájdalom bőr feszülés érzés.  Súlyos fokú égés eredménye a hámlás. Az orr égésének kezelése borogatással, kenőccsel, fényvédő napolaj fényvédő krémmel. Az orr fagyási sérülése (congelatio) ritka gyakoribb a fül megfagyása. Az orr megfagyása a hideg hatásáraérgöcs. A megfagyott orr viszket, szúró, égető érzést okoznak. Orr súlyosabb fokú fagyásánál hólyagok képződnek  Az orr fagyásának kezelése a kiváltó ok megszüntetése.

vissza az oldal elejére

vissza a kezdő oldalra