Orr szifilisz

Írta: Dr. Vass Zoltán

Az orr szifilisz (lues nasi)

orr szifilisz luesz

A szifilisz (syphilis, lues), vérbaj egy szexuális úton terjedő, fertőző nemi betegség. A szifilisz kórokozója a Treponema pallidum, a pallidum alfajú spirochaeta bacterium alfaja. A lues leggyakrabban szexuális úton terjed, de a baktérium anyátról gyermekre is átjuthat a terhesség ideje alatt vagy a szülés során. A luesz ezen formája, a veleszületett, vagy kongenitális szifilisz.

Az orrban a szifilisz (vérbaj, nemi betegség) mindhárom alakját észlelhetjük, a primér sclerosist, a szekunder és tercier stádiumot.

Az orr szifilisz primér sclerosisa igen ritka a nemi betegségek között. Kemény fekély, főleg az orrbemenetben, az orrszárnyakon és az orrsövény hártyás részén fordul elő, tehát azokon a részeken, melyeket körömmel leginkább lehet a nyálkahártyát felsérteni és fertőzni. A képződő körülírt orr beszűrődés, infiltrátum tömött, rugalmas tapintatú. A szifiliszes infiltrátum egy idő múlva felszíne erodálódik, kifekélyesedik. Az orrnyálkahártya erózió lapos, vagy kivájt alakú, sáncszerű szélekkel, alapja hússzerűen vörös, sima, mintha lecsiszolt lenne. Mélyebben az orrüregben fekély képződhet, tömött infiltrációval övezve.

Az orr szifilisz szekunder szakának beálltakor a fekély begyógyul. Mivel az orr elsődleges regionális nyirokcsomói a tarkótáji és állkapocsalatti nyirokcsomók, ezért az orrban lokalizált primér sclerosisnál a tarkótáji és az állkapocs alatti nyirokcsomók duzzadnak meg. Tapintásra a megduzzadt nyirokcsomók fájdalmatlanok.


A másodlagos szifilisz, erythemák és lueszes papulák képében jelentkezik. Az erythema tünetei az orrnyálkahártya hurutos elváltozása, belövelltség, vérbőség és az orrnyálkahártya duzzanata. Az erythemára jellemző még, hogy véres-savós orrváladék, vagy nyákos orrváladék jelentkezik. A hurut specifikus jellegére különösen kongenitális, veleszületett szifiliszes újszülötteknél és csecsemőknél kell gyanakodnunk.

ORR SZIFILISZ TREPONEMA PALLIDUM

A szifiliszes orr nyálkahártya hurut (coryza syphilitica neonatorum) az egyszerű náthától csak abban különbözik, hogy lefolyása elhúzódóbb és makacsabb. Ez a nátha a congenitalis szifilisz legkorábbi tünete lehet, nem ritkán megelőzi a bőrelváltozásokat. Az orrnyálkahártya és a submucosus szövetek hyperaemiája és duzzanata következtében az orr nagy fokban eldugul. Az orrváladék gennyes-véres jellegű, hajlamos a beszáradásra (rhinitis sicca heredoluetica). Az orr dugulásakor az orrlégzés akadályozott, gátolt, ami miatt jellegzetes szuszogás, horkolás, horkantás jelentkezik. A csecsemő az orrdugulás miatt szájon át lélegzik, a szopás zavart, hamarosan táplálkozási zavar is kialakulhat.

Papulosus exanthemák rendszerint az orrbemenetben, ritkábban magában az orrüregben fejlődnek ki. A papulák szétesése és az orrváladék állandó izgató hatása következtében az orrbemenetben repedések és apró fekélyek képződnek.

lyukas orrsoveny szifiliszA szifilisz harmadlagos alakja a leggyakoribb. Kórbonctani lényege a szifiliszes infiltrátum képződése (gummás daganat, syphiloma). Ha a szifiliszes infiltratum az orrnyálkahártyában helyezkedik el, élesen kivájt szélű, faggyúszerűen fénylő alapú, mély fekély képződik, mely később az orrcsontra és az orrporcra is ráterjedhet. Ha a szifiliszes gumma a csontban vagy csonthártyában található, akkor a táplálkozási zavar folytán a csont elhal, szifiliszes szekveszter (sequester) képződik.

Tercier lueszt az orr falain mindenhol észlelhetünk, szekveszter, csont elhalás leggyakoribb előfordulási helye azonban az orrsövény csontos része. A szifiliszes gumma szétesése miatt az orrsövény kisebb-nagyobb átfúródása, kilyukadása alakul ki. A lyukas orrsövény, septum perforáció az orrüreg fenekén a kemény szájpalás átlyukadásával is kombinálódhat. Ebben az esetbe, az orrüreg közlekedik a szájüreggel. Harmadlagos luesznél a szövetek és az orrnyálkahártya duzzanata következtében orrdugulás és a pörkös orrváladék beszáradása váladékpangás jelentkezik.

A szifiliszes betegek gyakran panaszkodnak erős orrfájdalomra, homlokfájdalomra és szemüregtáji fájdalmakra. Csontnekrózis esetén bűzös orrfolyás, gennyes orrfolyás indul meg, néha orrvérzés is, később az orrból csont szekveszterek lökődnek ki. Elhanyagolt esetekben a külső orr alakja jellegzetesen megváltozik. A csontos orrfalak és az orrsövény elpusztulnak, a külső orr porcai pedig következményesen hegesen zsugorodnak. Az ily módon deformálódott orrot nyeregorrnak (plathyrhinia) nevezzük. Ne felejtsük azonban el, hogy a nyeregorr veleszületett állapotként úgy specifikus (kongenitális szifilisznél), mint pedig nem specifikus szifilisz jellegű lehet, például achondroplasiánál.

 

A szifilisz kórlefolyása

A szifilisz kórlefolyása csaknem mindig progresszív. Ha idején alkalmazott specifikus kezeléssel nem állítjuk meg a szifiliszes folyamatot, az orr teljesen, vagy részlegesen elpusztulhat. Nem kezelt szifilisz eseteiben az orrban rendkívül súlyos csontelváltozások jönnek létre. Az orrelváltozások és orr szövődmények halállal is végződhetnek, ha a lamina cribrosán át a fertőzés betör a koponyaüregbe, vagy ha a vénás sinusok kimaródnak.

 

A szifilisz kórisméje, és diagnózisa

KONGENITALIS SZIFILISZPrimer sclerosis főként az orrbemenetben helyezkedik el, igazi jellegét sokszor csak a tarkótáji és állkapocsalatti nyirokmirigyek, nyirokcsomók kifejezett és fájdalmatlan duzzanatáról ismerjük fel. A szifiliszes primer sclerosist el kell különíteni az orrbemeneti furunkulustól. Furunkulusnál apró tályogokat találunk, centrális széteséssel, környezetükben infiltrátum képződés nincsen. Szifilisznél a tályogok hiányzanak.

A szifilisz másodlagos jelenségeit úgy ismerjük fel, hogy ugyanazon időben papulák jelennek meg az ajkakon, a száj tájékán, és a végbélnyílás környékén.

A harmadlagos szifilisz kórisméje néha nehézséget okozhat, különösen a gummás infiltrátum kezdeti szakaszában, ha egyidejűleg a testen sehol sincsen egyéb szifiliszes jel. Ilyen esetekben a Wassermann-reakció, néha a próbakezelés, vagy a próbakimetszés eredménye különíti el a szifiliszt a lupusztól, rosszindulatú daganatoktól és ozaenától.

Kifejlődött harmadlagos szifiliszes jelenségeknél, amikor fekélyképződés, orrsövény perforáció és sequestratió megtalálható, akkor a szifilisz diagnózisát többnyire könnyű felállítani.

 

Szifilisz kórjóslata

Ha a szifiliszes megbetegedést a kezdeti stádiumban felismertük, akkor a kórlefolyás általában kedvező.

 

A szifilisz kezelése

A szifilisz kezelése elsősorban általános. Helyi kezelésként tisztítást, kálium hipermanganátos orrmosást, kalomel porbefújást, tamponálást, szekveszter eltávolítást stb. végzünk. A külső orr deformációt (nyeregorr) orr plasztikai sebészeti beavatkozással, vagy plasztikus paraffin befecskendezéssel korrigálhatjuk, vagy a tibiából vett csontlemezt, illetve bordaporcot ültetünk az orrhát bőre alá.

 

Hol talál meg bennünket?

Ha valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor keressen bennünket bizalommal!

Fájdalom mentes kivizsgálás, azonnali ellátás Szegeden. 

Dr. Vass Zoltán

Címünk: ORRKLINIKA SZEGED

6724 Szeged, Kálvária tér 16.      Rendelés: Hétfő, Szerda 16-19

Bejelentkezés: 06-70-635 5576,   Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!

Telefon: 06 20-397 4144,          email: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

  

From Address:

Összefoglalás: Orr szifilisz, vérbaj, lues nasi jellemzője, primér sclerosis, kemény fekély, az orrbemenetben, az orrszárnyakon az orrsövény hártyás részén. A szifiliszes orr beszűrődés, infiltrátum tömött, rugalmas tapintatú. Az orrnyálkahártya erózió lapos, kivájt alakú, sáncszerű szélekkel, vörös, sima. Mélyebben az orrüregben szifiliszes fekély képződhet.

 

vissza az oldal elejére

vissza a kezdő oldalra