Orrsövény haematoma

Írta: Dr. Vass Zoltán

Orrsövény heveny perikondritise, orrsövény haematoma és orrsövény tályog (abscessus) (perichondritis acuta, haematoma et abscessus septi nasi)

Aorrsoveny haematomaz orrsövény porchártyájának heveny gennyes gyulladását orbánc, a metszőfogak gyökereinek gyulladása (caries), vagy heveny fertőző megbetegedések okozhatják. Az orrsövény heveny perikondritisének (perichondritis) és az orrsövény haematomának sokkal gyakoribb oka, az orr külső sérülései (ütés, esés). Az orrot ért sérülés során az orrsövény nyálkahártyája alatt bevérzik és hematóma (haematoma), vérzés képződik. Az orrsövény haematoma (septum haematoma) másodlagos fertőzés miatt gyakran elgennyedhet (orrsövény tályog, septum abcessus). Az orrsövény tályog képződését rendszerint hőemelkedés, kifejezett szubjektív tünetek, fejfájás és az orrüreg csaknem teljes eldugulása kíséri. Orrsövény tályognál az orr külső része gyakran megduzzad, belövellt, vérbő és az orrcsúcs nyomása fájdalmassá válik. Az orr vizsgálatával, néha már az orrcsúcsot felemelésével is láthatjuk az orrbemenetbe bedomborodó, élénkvörös, tömlőszerű kiboltosulást, amely gombos szondával megérintve fluktuál. A pontos diagnózist a próbapunkció és a genny leszívása dönti el.

 

Septum haematoma kezelése, ellátása

orrsoveny haematoma mutetA septum haematoma kezelése során a vért fecskendővel ismételten leszívjuk és az orrot feszesen kitamponáljuk. Minthogy a septum haematoma igen gyorsan elgennyedhet, ami az orrsövény porcának elpusztulását eredményezheti, helyesebb rögtön széles metszéssel feltárni a septum haematomát.

Ha az orrsövény tályog már kifejlődött, kétoldali bemetszéssel (de nem szembefekvő helyen) feltárjuk a tályog üreget és jodoform gézzel tamponáljuk. Súlyos esetékben penicillin alkalmazása meggyorsítja a gyulladásos jelenségek visszafejlődését. Igen gyakran a septum tályog gyógyulása után, az elhalt orrporcok miatt az orrhát besüppedhet.

Az orrsövénytályog utáni orr deformitást orrplasztikával lehet korrigálni. 

 

Hol talál meg bennünket?

Ha valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor keressen bennünket bizalommal!

Fájdalom mentes kivizsgálás, azonnali ellátás Szegeden. 

Dr. Vass Zoltán

Címünk: ORRKLINIKA SZEGED

6724 Szeged, Kálvária tér 16.      Rendelés: Hétfő, Szerda 16-19

Bejelentkezés: 06-70-635 5576,   Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!

Telefon: 06 20-397 4144,          email: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

 

From Address:
 

Összefoglalás: Orrsövény perikondritis, orrsövény haematoma és orrsövény tályog oka az orrsövény gennyes gyulladása, fertőző megbetegedések, orr sérülése. Az orrsérülés után bevérzik és hematóma, haematoma képződik. Az orrsövény haematoma (septum haematoma) szövődménye, hogy elgennyedhet (orrsövény tályog, septum abcessus). Az orrsövény tályog tünetei hőemelkedés, fejfájás és orrdugulás. 
 

 

vissza az oldal elejére

vissza a kezdő oldalra