Orrmelléküreg szövődmények

Írta: Dr. Vass Zoltán

SZEMGÖDRI ÉS KOPONYAÜRI SZÖVŐDMÉNYEK

Az orrüregnek és az orrmelléküregeknek heveny és idült gyulladásai számos szemgödri és koponyaűri szövődményt okozhatnak, amelyek nem ritkán a látás elvesztésével járnak, néha pedig halálosan végződnek.

 

Orrmelléküregek szemgödri szövődményei

szemkoruli talyog arcureg szovodmenyA szemgödröt (orbita), elülső és oldalsó falának kivételével, minden oldalról az orrmelléküregek, arcüregek vékony, csontos falai határolják. A vékony lamina papyraceán, mely a szemgödröt a rostasejtektől választja el, valamint az arcüreg felső falán, sokszor veleszületett csonthiányok (dehiscenciák) találhatók. Az iküreg, sinus sphenoidalis a hátsó rostasejtek, nem ritkán érintkeznek a látóideg (nervus opticus) csatornájával. Ezek a melléküregek, néha a homloküreg is, mélyen hátrafelé terjednek és egészen közel juthatnak a fissura orbitalis superiorhoz, melyen át a nervus oculomotorius, nervus trochlearis, nervus abducens és a nervus trigeminus első ága halad. Ezeken a csontos falakon szintén előfordulhatnak veleszületett csonthiányok, dehiscenciák.

Az orrmelléküregek és a szemgödör falainak közvetlen érintkezésén kívül szoros véredény összeköttetés, főleg vénás összeköttetés található az orrüreg, az arcüregek és a szemgödör érrendszerei között, széles anasztomózisok alakjában. A szemgödrön és az orrüregen át haladnak az elülső és hátsó ethmoidalis artériák és idegek, visszafelé pedig ugyanezen az úton az ethmoidalis vénák, melyek a véna ophthalmicába ömlenek.

SZEM KORULI TALYOGRégebben igen nagy jelentőséget tulajdonítottak a veleszületett csont dehiscenciáknak (csonthiányok), azt gondolva, hogy a fertőzés és a gyulladásos folyamat kizárólag rajtuk keresztül terjed. Valójában azonban a gyulladás a csonttereken és vénás utakon gyorsabban terjed át, mint csont dehiscenciákon, a csonthiányokon keresztül, mivel ezeket rendszerint tömött kötőszövet zárja el.

A szemgödör és a szemgolyó nem csupán a gyulladásos folyamat átterjedése által károsodhat, hanem a melléküregek felől egyéb mechanikus nyomás következtében is nyomást gyakorolhat a csontokra. 

A nagynyomású térfoglaló folyamat a szemgödörbe boltosulhat, és többé-kevésbé eltolhatja, diszlokálhatja és nyomhatja a szemgolyót.

Ilyen térfogat növelő orrmelléküreg megbetegedések az orrmelléküregek daganatai (orrmelléküreg rák, arcüreg sarcoma, és osteoma) és az orrmelléküregek cisztás tágulatai, ha kivezető nyílásaik elzáródnak (mucocele, pyokele).

A szemgolyó mögött kifejlődő daganatok, vagy gyulladásos infiltrátumok (szem körüli tályog) nemcsak oldalra nyomhatják a szemgolyót (bulbust), hanem kifelé is (exophthalmus). A szemgolyó nyomása és dislokációja kettős látáshoz (diplopia), a szem szabálytalan fénytöréséhez vezethet (astigmia, astigmatismus). 

Ha a nyomásfokozódás miatt pangásos jelenségek fejlődnek ki, a látóideg gyulladása (opticus neuritisz) és látásromlás következik be, amely azonban nem nagyon előrehaladt esetben az alapbetegség megszüntetése után rendszerint gyorsan visszafejlődik.

ARCUREGI SZOVODMENYEKHasonló eredetű szövődmény a szemgödör diffúz phlegmone (flegmóne), vagy körülírt tályog (periorbitalis abscessus) is. A fertőzés közvetlenül valamelyik melléküreg elpusztult falán át, vagy vénák útján juthat a szemgödörbe. Ha a fertőzés az erek útján terjedt át, gyakrabban a szemgödör tartalmának súlyos, diffúz, phlegmonozus gyulladása alakul ki. Idejében történt beavatkozás esetén, rendszerint nem kerül sor arcüreg tályog és phlegmone képződésre. A szemhéjakon kifejlődő nagyfokú duzzanat, a szemgolyó csekély fokú eltolódása, diszlokációja, valamint a magas láz kellő időben felhívja a figyelmet az orbitális szövődményre és így a megbetegedett orrmelléküreg műtétét idejekorán elvégezhetjük. 

Némelykor, az ehtmoidalis sejtek zárt gennyesedése (empyemája) esetén, a szem mögötti, retrobulbaris kötőszövet phlegmone fejlődhet ki, amely mind a látószervet, mind pedig a beteg életét tekintve, igen veszélyes szövődményekkel járhat.

Az arcüreg megbetegedéseknél a látás funkcionális károsodása is bekövetkezhet, az un. neuritis retrobulbaris (neuritis optica) alakjában. A látóideg gyulladását néha az orrüreg és a melléküregek gyulladásos folyamatának közvetlenül a látóidegre történő terjedése okozza. Máskor neuritis retrobulbaris, neuritis optica kórtana tisztázatlan marad.

Az arcüreggyulladás kapcsán a látóideg károsodását az orr és szem nagy vénáiban kifejlődő pangásos jelenségek okozhatják, valamint reflexes úton is kifejlődhet. Ha neuritis retrobulbaris esetén nem találunk az orrban elváltozást, diagnosztikus célból, a neuritisnek az orr megbetegedéseivel való kapcsolata kiderítésére, az ún. kokain-adrenalin próbát végezhetünk el. A teszt során anaemizálás célzattal, gyógyszeres csíkot helyezzük a rostasejtek területére. Ha a csík eltávolítása után 15-20 percen belül nem következik be a látás jelentős javulása, akkor az esetek jó részében a melléküregek műtétje sem jár eredménnyel. Az elkülönítő kórisme, differenciál diagnosztikus szempontjából figyelembe kell vennünk, hogy a retrobulbaris neuritisek legnagyobb részének oka sclerosis polyneuritis.

 

Orrmelléküregek koponyaűri, intrakraniális szövődményei

EPIDURALIS TALYOGArcüreg eredetű koponyaűri a szövődmények nagyrészt a fertőzések közvetlen átterjedése útján keletkeznek, vagy pedig oly módon, hogy a fertőzés a vénákon, vagy nyirokereken át jut a koponya üregbe. A leggyakoribb intracranialis szövődmény epiduralis tályog, extraduralis tályog, abscessus és az agytályog.

Az extraduralis abscessus, tályog tünetei a fejfájás és kopogtatási érzékenység. A szövődményes agytályog tüneteit azonban gyakran az alapbetegség, pl. az akut arcüreggyulladás, akut homloküreg gyulladás és akut rostasejt gyulladás is okozhatja. Emiatt az extraduralis tályog kórisméjét sokszor csak a műtétnél állapíthatjuk meg. Ezrét mindig gondolnunk kell a szövődmény kialakulás lehetőségére is. 

A rhinogén agytályog és gennyes meningitisz általános tünetei ugyanazok, mint az otogén koponyaűri szövődmények esetében.

AGYTALYOG SZOVODMENYMinthogy az orrüreg felső részéből és a melléküregekből a vénák közvetlenül a sinus longitudinális superiorba ömlenek, az orr gyulladásos folyamat közvetlenül ráterjedhet a sinus longitudinális superiorra, és a véna trombózisát idézheti elő. A sinus longitudinális superior trombózisa esetén, szubjektív tünetként fejtetőtáji fájdalom jelentkezik, ami a fertőzés csontvénákra terjedését jelzi. A homlokcsont diploe ereinek és a kemény agyhártya (dura mater) vénáinak közvetítésével, subperiostealis tályogok és extraduralis tályogok fejlődnek a homlok területében.

A sinus cavernosus trombózisa pangásos tüneteket okoz, a szemhéjak és a konjunktíva ödémásan megduzzad, exophthalmus, a látásvesztés, végül diffúz gennyes meningitis fejlődik ki. A tromboflebitis pyaemia (piémia, gennyvérűség,) a szepszis, vérmérgezés keletkezéséhez vezethet. A dura mater sinusainak (sinus longitudinális, sinus cavernosus) thrombophlebitise, a penicillin előtti időszakban, csaknem mindig halálos kimenetelű volt.

Mindezen veszélyes szövődmények megelőzése céljából az orrmelléküregek gyulladásait kellő időben kell kezelnünk. Ha koponyaűri szövődményre van gyanú, azonnal radikálisan kell operálnunk.

Az orrmelléküregek gyulladásos megbetegedéseinek szövődményeinél a műtéti kezelést igen hatásosan egészíti ki a műtét előtt és után alkalmazott, kombinált sulfamid-penicillin-terápia.

 

Hol talál meg bennünket?

Ha valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor keressen bennünket bizalommal!

Fájdalom mentes kivizsgálás, azonnali ellátás Szegeden. 

Dr. Vass Zoltán

Címünk: ORRKLINIKA SZEGED

6724 Szeged, Kálvária tér 16.      Rendelés: Hétfő, Szerda 16-19

Bejelentkezés: 06-70-635 5576,   Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!

Telefon: 06 20-397 4144,          email: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

  

From Address:

Összefoglalás: SZEMGÖDRI ÉS KOPONYAÜRI SZÖVŐDMÉNYEK okai. Az orrüregnek és az orrmelléküregeknek koponyaűri szövődményt okozhatnak. Az arcüregek szemgödri szövődményei vakságot okoz. Az orrmelléküregek és arcüregek koponyaűri, intrakraniális szövődményei életveszélyesek. Leggyakoribb intracranialis szövődmény az extraduralis tályog, abscessus és az agytályog.

vissza az oldal elejére

vissza a kezdő oldalra