Orrvérzés

Írta: Dr. Vass Zoltán

Orrvérzés (epistaxis)

orrverzes okaA felső légutak spontán vérzései között a leggyakrabban az orrvérzés fordul elő. Az orr nyálkahártyájának sajátos felépítése, artériás és különösen vénás vérellátásban gazdagsága (cavernosus szövetek) elősegítik az orrvérzés gyakori kialakulását és ismétlődését.

Nem minden vérzés származik az orrból, még ha a külső orrnyíláson át ürül is a vér. Nem is olyan ritkán az orrvérzésnek látszó vérzés a mélyebb légutakból (haemoptoe, vérköpés), vagy a nyelőcsőből, illetve gyomorból (haematemesis) ered. 

Másrészt gyerekeknél, és különösen legyengült betegeknél az orrvérzés teljesen rejtve maradhat, ha a choanán át a garatba jutott vért a beteg lenyeli, vagy kiköpi. Ezekben az esetekben sokszor a véres köpet, haemoptoe az orrvérzés első jele.

 

Az orrvérzés oka, kiváltó tényezői

orrverzes helyeAz orrvérzés oka helyi és általános okokra osztható. Orrvérzés az orr nyálkahártyájának bármely helyéről származhat. Az esetek túlnyomó többségében (95%) az orrvérzés helye az orrsövény elülső-alsó részében található (körülbelül 1-2 cm-re az orrbemenettől), s ezért e helyet az orrsövény vérző zónájának is nevezik locus Kisselbachi. A locus Kisselbachi terület rendkívül gazdag felületesen fekvő erekben. Ritkábban az orr vérezhet hátulról is, ami szintén egy gazdag érhálózat, a Woodruff érhálózat sérüléséből származik. A hátsó orrgarati, Woodruff érhálózatból eredő orrvérzés, inkább idősebb korban fordul elő. A hátsó orrfélből kiinduló orrvérzés gyermekkorban szerencsére ritka.

 

Az orrvérzés helyi okai

orrverzes natha orrfujasI.  Az orrvérzések helyi okai között az orr sérülései, orr idegentestek, az orrban történő turkálás okozta kaparások és horzsolások, vagy feszesen tapadó pörk eltávolítása szerepelnek. Az orr jóindulatú daganatai és az orr rosszindulatú daganatai (orr angioma, orr sarcoma, orr carcinoma), az orr szifilisz (orr luesz), orr tbc, orr diftéria kifekélyesedései szintén okozhatnak orrvérzést. Heveny nátha vagy idült nátha, orrsövényferdülés, megnagyobbodott orrmandula, adenoid vegetáció hajlamosító tényezők lehetnek orrvérzésre. Ezeken kívül, az erős köhögés, az orrfúvás és tüsszentés is növelhetik az orrvérzés kialakulását. Különösen erősek azok az orrvérzések, amelyek az ún. vérző orrsövénypolip (vérző septum polyp) akárcsak enyhe sérüléséből keletkeznek. Orrvérzés lelki okokra is visszavezethető.

Orrvérzést észlelhetünk az orr, vagy orrgarat égetései és az orr műtétei után is (conchotomia, FESS műtét, ethmoidectomia, orrmandula műtét).

A forró égöv alatt a felső légúti vérzésnek még egy ritka válfaja észlelhető — az odajutott pióca okozta vérzés.

 

Az orrvérzés általános okai

verzes orrbanII.  Az orrvérzés általános okai közé azok a megbetegedések tartoznak, amelyek az érrendszerben és a vérben idéznek elő elváltozásokat.

1.  Csaknem valamennyi heveny fertőző betegségnél igen gyakran lép fel orrvérzés a magas láz és a betegségek által előidézett érrendszeri elváltozások következtében. Fertőző betegségek közül a hastífusz, a kiütéses tífusz, a skarlát, a himlő, a malária, de különösen a nátha kórlefolyásában gyakori az orrvérzés. Malária esetén nem ritkán minden rohamban ismétlődő orrvérzés figyelhető meg.

2.  Magas vérnyomás esetén, hipertóniában (zsugorvese, nephrosclerosis) gyakori az ismétlődő orrvérzés. Sokszor az orrvérzés a magas vérnyomás, hipertónia első jele.

3.  Igen súlyos orrvérzéseket láthatunk haemorrhagiás diathesisben. Ide tartoznak a haemophiliában, thrombopeniában vérzékenységben jelentkező orrvérzések is.

Az orrvérzésre való hajlam más megbetegedésekben is erősen kifejezett lehet, pl. súlyos anémiánál, leukémiánál, szeptikus állapotban; mérgezéseknél, hipovitaminózisban vagy avitaminozisban, kachexiában stb. E csoportba tartozó betegeknél egészen jelentéktelen okok is orrvérzést válthatnak ki (kedélyhullámzás, jelentéktelen trauma, stressz, időjárás változás stb.).

orrverzes magas vernyomas4.  Idős, arterioszklerotikus betegek orrvérzése súlyos lehet, néha halállal is végződhet. Orrvérzést észlelhetünk még dekompenzált szívbetegségeknél, viciumoknál, szívbillentyű zavaroknál, tüdő emfizémánál, és más olyan betegeknél, akiknél vénás pangás jelentkezik (pl. májbetegség, vesebetegség, lépbeteg, daganatok stb.). Terhességet kísérő pangásos jelenségeknél is megfigyelhető az orrvérzés. Ezért gyakoribb terhesség alatt az orrvérzés. 

Májcirrózisban szenvedő betegek orrvérzése néha igen nagyfokú lehet, csak nehezen állítható el és a betegség egyik korai tünete is lehet.

5.  Orrvérzés egészséges embereken is előfordulhat olyan okok következtében, amelyek vérnyomás emelkedést okoznak, mint pl. erős fizikai igénybevétel, bőséges alkoholfogyasztás, tartós napozás stb.

orrverzes stressz6.  Az orrvérzések keletkezésében fontos szerepe lehet még a légnyomás gyors esésének (repülők és alpinisták), valamint egyéb meteorológiai tényezőknek is.

7. Az orrvérzés lelki nyomás, stressz és depresszió alatt is gyakoribb. 

8.  Orvvérzés előfordulhat műtétek és orvosi beavatkozások után is. Orrösvény műtét, orrpolip műtét, FESS műtét, arcüreg műtét, agyalapi műtétek, orrmandula műtét után ritkán előfordulhat orrvérzés. Orrszonda, tápszonda levezetésekor szintén sérülhet az orr nyálkahártya, ami az orr vérzéséhez vezethet. 

 

Az orrvérzés lefolyása

orrverzes ajulasAz orrvérzés klinikuma, korlefolyása rendkívül változatos. Egyes esetekben az orrvérzés hirtelen, minden látható ok nélkül, néha alvás közben jelentkezik. Máskor a betegek az orrvérzést megelőzően fejfájást, levertséget, szédülést, vagy fülzúgást éreznek. Rendszerint csak az egyik orrfél vérzik, azonban az orrgaratba hátrafolyt vér a másik orrfélbe juthat, s így azt a látszatot keltheti, hogy mindkét orrfél vérzik. Az orrból kiömlő vér legtöbbször tiszta, világos vörös színű. A vérzés gyakran magától is eláll, néha azonban hosszú ideig eltarthat, ami elcsigázza a beteget, kollapszust, általános gyengeséget, szédülést, ritkábban ájulást okozhat. Bőséges, gyakran ismétlődő orrvérzés másodlagos vérszegénységet, anémiát, gyengeséget, ájulást idézhet, elő.

Különösebb diagnosztikus nehézséget csak azok az orrvérzéses esetek okoznak, amikor a vért a beteg lenyeli, tehát a vérzés rejtve marad, nem folyik kifelé. Az orrvérzés helyének megállapítására irányuló diagnosztikus eljárások rendesen egybeesnek a gyógyító eljárásokkal.

 

Orrvérzés kezelése csillapítása, elállítása

elulso orrverzesAz orrvérzések kezelésének alapelvei: 

1. A fennálló orrvérzés csillapítása

2. Megelőző rendszabályok alkalmazása a vérzés megismétlődésének megelőzése

3. Az alapbetegségek kezelése

 

Az orrvérzés közvetlen csillapítása

orrverzes csillapitasMinthogy az orrvérzés leggyakoribb helye az orrsövény elülső-alsó része (locus Kisselbachi), normális körülmények között a legegyszerűbb orrvérzés csillapítási eljárás az orr ezen részének tamponálása száraz, vagy orrcseppel átitatott steril vattával vagy gézzel. Ezt az orrtampont a beteg az orrszárnyon át rövid ideig (15-20 percig) az orrsövényhez nyomjuk, az orrszárnyak összenyomásával. Ezzel az eljárással kisebb orrvérzések könnyen házilag is megszüntethetők.

 

Az orrüreg elülső orrtamponálása

orr tamponalasHa a házilag alkalmazott orrvérzés csillapítás után a vérzés nem szűnik meg, az orrüreget belülről teljesen kitamponáljuk (orrtamponálás). Az orrüreg elülső réteges tamponálását orrcsipesszel végezzük. Hosszú gézzel, fokozatosan rétegesen feszesre kitömjük az orrüreg hátsó részeit, az alsó és középső, valamint a közös orrjáratot. Az elülső orrtamponáláshoz használt jódoformos gézcsíkokat, ajánlatos előzőleg steril vazelinnel átitatni. Az első orrtamponálás tökéletlenségeit kiküszöböli a pneumatikus eljárás, ez levegővel felfújható, speciális gumiballon bevezetéséből áll. Használhatunk még egyéb speciális pneumatikus tampont, mely felfúváskor az orrüreg choanalis és bemeneti részét is elzárja.

A pneumatikus orrtamponálás előnyei, hogy az orrtampon szorosan hozzáilleszkedik a vérző területhez, nyomása egyenletesen oszlik el és könnyen eltávolítható a nélkül, hogy leszakítaná a trombusokat és újabb vérzést okozna.

orrverzes egetesIsmétlődő orrvérzések esetén a vérző helyet kauterrel kiégetjük. Ismétlődő orrvérzés esetén a vérzés a vérző területre száraz, vagy hidrogénhiperoxidba mártott tamponcsíkot szorítunk. Egyidejűleg a tarkótájékra jégtömlőt helyezünk, az eljárás reflexes úton a vérzés csökkentéséhez hozzájárulhat. Az orrsövény elülső részéből származó kisebb fokú vérzéseket oly módon is csillapíthatjuk, hogy a vérzés helyén az orrsövény nyálkahártyája alá novokain-oldatot fecskendezünk.

Kivételes esetekben, az orrban és orrgaratban végzett műtétek után, valamint arterioszklerózisos betegek spontán orrvérzéseinél, ha a vérzés az orrüreg hátsó részeiből származik, a hátsó orrtamponálást alkalmazzuk. Az orr hátsó részeiből eredő vérzés rendszerint nagyfokú, mert ott haladnak az orrüreget ellátó főbb erek. Az orrot ellátó erek lefutásuk során az orr elülső részeiben egyre kisebbekké válnak.

 

Az orrüreg hátsó orrtamponálása orvérzés miatt

Bellocq tampon orrverzesAz orrüreg hátsó orrtamponálását (Bellocq tampon) akkor végezzük, ha a vérzéscsillapítás valamennyi módját kimerítettük. A hátsó orrtampont, Bellocq tampont több rétegben szorosan összehajtogatott gézből készítjük, körülbelül olyan nagyra, mint amekkora az orrgarat térfogata. A Bellocq tampont kettős, vastag selyemfonállal kereszt alakban megkötjük és négy hosszú fonalat hagyunk rajta. Ezután vékony gumikatétert vagy vékony szondát vezetünk az alsó orrjáraton át az orrgaratba. Amikor a katéter vége a torokban, a lágyszájpad hátsó széle mögött megjelenik, csipesszel, megragadjuk és a már elkészített Bellocq tampon két fonalát rákötjük.

A katétert a rákötött fonalakkal együtt az orrból visszahúzzuk, a Bellocq tampont pedig ujjunk segítségével a lágyszájpad mögé, az orrgaratba vezetjük és szorosan a choanákhoz nyomjuk. Feszesen meghúzzuk az orrból kivezető fonalakat és az orrüreget elölről is rétegesen tamponáljuk. A Bellocq tampon orrból kilógó fonalait az orrbemenetbe helyezett gézhenger felett megcsomózzuk és rögzítjük. A Bellocq tampon szájban maradt harmadik fonalát 2-3 cm-re a lágyszájpad alatt levágjuk. Ezt a fonalat a Bellocq tampon eltávolításakor használjuk. 

orrverzes fulkurtA hátsó orrgarati Bellocq tampont egy-két nap múlva távolítjuk el. A fül megbetegedésének veszélye miatt nem célszerű a Bellocq tampont tovább benntartani, mivel az orrgaratban található véralvadék jó táptalaj a baktériumok növekedéshez. A gennykeltő baktériumok a fülkürtön át könnyen eljuthatnak a dobüregbe és a középfül heveny gennyes gyulladását okozhatják. Nehéz megállapítani a Bellocq tampon eltávolításának pontos határidejét. Egyes esetekben 3—4 napig benntartva sem okoz, semmiféle szövődményt, máskor egy napig tartó orrgarati tamponálás is már súlyos gennyes középfülgyulladást, otitist okozhat.

orr verzes keringesi zavarHa az orrvérzést a szervezet általános megbetegedése okozta (haemorrhagiás diathesis, májbetegség, vese megbetegedés, arteriosclerosis, stb.), legtöbbször a Bellocq tampon eltávolításakor az orrvérzés újra megindulhat (mindegy, hogy elülső, vagy hátsó tamponálás történt). Ilyen esetekben a megismételt orrtamponálás nem kívánatos, mert ez a sérült és erősen gyulladásos nyálkahártyán újabb, még kiterjedtebb sérülést és újbóli orrvérzést okozhat. Ezért már az első vérzéscsillapításkor törekednünk kell az orrvérzés általános okainak tisztázására, hogy általános gyógykezeléssel helyi hatást is elérjük.

A spontán orrvérzések, vagy műtét utáni orrvérzések csillapítására kezdetben helyi, később általános kezelést alkalmazunk.

Az általános gyógykezelés lehetőleg az alapbetegségre irányuljon. Ez minden egyes esetben más-más lehet. Ez annyit jelent, hogy egyes esetekben a vérnyomást kell csökkenteni (ha hipertóniás betegnek van orrvérzése), máskor ellenkezőleg a szív működését kell erősíteni (pangásos jelenségeknél) stb.

A vér alvadási zavarainak esetében hematológia beavatkozásra is szükség lehet.

 

Hol talál meg bennünket?

Ha valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor keressen bennünket bizalommal!

Fájdalom mentes kivizsgálás, azonnali ellátás Szegeden. 

Dr. Vass Zoltán

Címünk: ORRKLINIKA SZEGED

6724 Szeged, Kálvária tér 16.      Rendelés: Hétfő, Szerda 16-19

Bejelentkezés: 06-70-635 5576,   Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!

Telefon: 06 20-397 4144,          email: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

 

From Address:
 

Összefoglalás: Orrvérzés, epistaxis kísérő tünete a vérköpés, haemoptoe, haematemesis.  Az orvérzés helye locus Kisselbachi. Az orrvérzés helyi okai orrsérülések, idegen testek, daganatok, orr műtétek után. Az orrvérzés általános okai fertőző betegségek magas vérnyomás hipertónia, vérszegénység arterioszklerozis. Orrvérzés kezelése az orrüreg elülső orrtamponálása.

vissza az oldal elejére

vissza a kezdő oldalra