Orrsövényferdülés

Írta: Dr. Vass Zoltán

 

Orrsövényferdülés (deviatio septi nasi)

orrsovenyferdulesAz orrsövény helyzetének és felépítésének szabálytalanságai lehetnek ferdülések (deviációk, deviació septi nasi) és megvastagodások crista septi nasi és orrsövény tüskék, spina septi nasi képződéssel, valamint ezek kombinációi. Sokszor az orrsövény bazális léce ferdült. Felnőtt emberben az orrsövény ritkán helyezkedik el tökéletesen a középvonalban egyenes lemezként, inkább elhajlik egyik vagy másik oldalra, és ez által szűkíti az orrüreg lumenét.

Az orrsövényferdülés, septum deviáció rendszerint a 7. életévtől kezdve fejlődik ki, vagyis a maradandó fogak áttörésének és az állcsont erőteljesebb fejlődésének idején. Az orrsövény végleges alakját a 20—25. életévben éri el, az arckoponya fejlődésének befejeztekor. Orrsövényferdülés kivételesen kis gyermekeknél, 3—4 éves korig, sőt csecsemőkön is megfigyelhető.

Orrsövény ferdülés, septum deviáció az orrsövény bármely részén kifejlődhet, bár orrsövényferdülés a hátsó részben aránylag ritkán észlelhetők. A hátsó részen inkább csont tüskék szoktak előfordulni, ami akár befúródhatnak az orrkagylókba és fejfájást okozhatnak. Az orrsövény lehet egészében az egyik oldal felé elferdült, vagy pedig felső részében az egyik, alsó részében a másik oldal felé görbült. Az ilyen orrsövényferdülés frontális metszeten S alakban devialt septumnak mondjuk. Az orrsövény néha a felső rész szögletben törik az alsóhoz képest, máskor az orrsövény lépcsőfokszerűén, teraszokat képezve ferdült el valamelyik oldalra. Orrsövény megvastagodások, orrsövény cristák (kriszta) és orrsövény spinák többnyire az orrsövény kidomborodó részén helyezkednek el, főleg a porc és a vomer felső széle találkozási helyén. Az orrsövény cristák és orrsövény spinák az orrsövény hátsó és elülső részén egyaránt előfordulhatnak. Egyes esetekben az orrsövény sima, egyenes részén észlelhetők, máskor, és ez a gyakoribb, lécszerű megvastagodás formájában az orrsövény egész hosszában húzódnak végig (hosszanti bazális léc).

 

Az orrsövényferdülés kialakulásának oka és kóroktana

orrsovenyferdules okaAz orrsövény elferdülésének oka,  (septum deviáció oka), hogy az orrsövény és az orrsövény csontos tokja az orrüreg tetejénél nem fejlődnek egyenletesen. Néha az orrsövényferdülés oka az orrsövényt képző embrionális telepek sajátságaiban rejlik, mert az orrsövény akkor is elferdülhet, ha a csontos keret kifejlődésében zavar keletkezeik, mint pl. farkastoroknál.

Az orrsövényferdülés másik, leggyakoribb oka az orr sérülése. Az orr, kiugró helyzete miatt, gyakran sérülhet külső behatás folytán, a fiatal kortól, sőt már születés során a szülő utakon történő áthaladás során is.

Aránylag ritkábban következik be az orrsövény kompenzációs görbülete. Orrüregi daganatoknál és az oldalfalak fejlődési rendellenességeinél figyeltek meg egyik vagy másik oldal felé történő elferdülést. A középső kagylónak (concha bullosa) vagy ritkábban a rostasejtek sejtjeinek hólyagszerű felfúvódása (bulla ethmoidalis) bedomborodhat az orrüregbe és az orrsövényt az ellenkező oldalra szoríthatja.

 

Az orrsövényferdülés tünetei és jelei

orrsovenyferdules orrsoveny tuskeAz orrsövényferdülés leggyakoribb tünete az orrdugulás. Az orr egyik vagy mindkét felének csökkent átjárhatóságának oka, az elferdült orrsövény, ami gátolja az orrlégzést. Néha az orrsövényen levő kiszögelések, orrsövény tüskék, orrsövény cristák befúródhatnak a szemközti orrkagylóba, ami a szervezet távolabbi területein reflexes idegfájdalmakat, migrént, és fejfájást válthat ki. Ennek egyik oka a ganglion sphenopalatinum érző rostjainak izgalma. Az orrsövény tüske és az orrsövény crista műtéti eltávolítása után gyakran a fejfájásos és migrénes panaszok akár azonnal megszűnhetnek.

Ezen kívül az orrsövényferdülés okozta gátolt légzés az arcüregekre és a fülkürtön keresztül a középfülre is káros hatást fejt ki, ami középfülgyulladást eredményezhet. 

 

Mivel az orrsövényferdülés, az egyébként lamináris orrlégzést turbulenssé, örvénylővé teszi, a nyálkahártya állandó ingernek van kitéve. Az örvénylő, száraz levegő hatására az arcüregek és a fülkürt nyálkahártyája is duzzad.

GANGLION PTERIGOPALATINUM SHPENOPALATINUM

Az orrsövényferdülés oka lehet az akut arcüreggyulladásnak, krónikus arcüreggyulladásnak, akut középfülgyulladásnak és a krónikus középfülgyulladásnak. Az orrsövényferdülés a gátolt orrlégzési zavar miatt, az oxigénfelvételt is zavarja, ami a szervezetben a megemelkedett széndioxid majd szénsavszint emelkedése miatt respirációs acidózishoz vezethet.

A szervezet a megemelkedett savszintje miatt, hirtelen erőltetett légzést provokál, ami éjszaka a horkolás tüneteiben jelentkezik. A horkolás fő oka leggyakrabban maga az orrsövényferdülés okozta légszomj és acidózis. Az orrsövényferdülés kapcsán jelentkező horkolás a leggyakoribb oka a krónikus fáradságnak és kialvatlanságnak. 

 

Az orrsövényferdülés diagnózisa

orrsovenyferdules endoszkop

Az septum deviáció kórisméje az orr elülső megtekintésével (rhinoskópia anterior) legtöbbször könnyen megállapítható.

Az orrsövény műtét, orrsövény plasztika, septum resectio, Killian-féle septum resectió, resectio septi nasi, septoplastica.

Az orrsövényferdülés kezelése műtéti úton lehetséges. Az orrsövény műtét az elferdült orrsövény részleges vagy teljes submucosus resectiójából áll. Azokat az orrsövényferdüléseket kell megoperálni, amelyek az orrlégzés funkcionális zavarát okozzák. Sokszor a nagy fokban elferdült orrsövény sem okoz semmiféle szubjektív vagy funkcionális panaszt, mégis a gátolt orrlégzés hosszú távon a szervezet károsodásához vezethet. Valójában itt sem kap rendesen levegőt a beteg, csak megszokta és neki ez a gátolt orrlégzés tűnik természetesnek. Máskor kisfokú orrsövény elferdülés, deviáció, vagy orrsövény crista akadályozhatja az orrlégzést, ha a tüske belélegzett levegőáram útjában fekszik.

 

Az orrsövényműtét, septum deviáció műtét  javallatai, indikációi

orrsovenyferdules SPINA SEPTI NASI1. Gátolt orrlégzés, még ha az orrlégzési zavar egyoldali is.

2. Egyenes, de nagyfokban megvastagodott orrsövény, szűk orrüregek esetén.

3. Visszatérő vagy fennálló orrmelléküreg gyulladás, arcüreggyulladás esetén, ha az orrsövényferdülés akadályozza a genny lefolyását.

4. Az orrsövényműtét előzetes műtétként javasolt, endonasalis rosta műtétnél, endonasalis homloküreg műtéténél vagy könnytömlő műtétnél, valamint FESS műtétek előtt.

5. Orrsövényműtétet végzünk az orrgarat gyakori gyulladásainál és következményes fülkürt megbetegedéseknél és középfülgyulladásoknál

6. Horkolás hátterében álló orrsövényferdülés. 

7. Ha a külső orr deformitása miatt orrplasztikai műtétet tervezünk, akkor az orrsövényt is meg kell operálni. Ezért szakszerűbb, ha az orrplasztikai műtétet, fül orr gégész szakorvos végzi. A plasztika sebészek orrsövény műtétet nem végezhetnek szakképesítés nélkül. A csak önmagában végzett külső, esztétikai okok miatt végzett orrplasztikai műtét, orrsövény műtét nélkül, orvos etikai kérdéseket vet fel.

8. Orrlégzési zavara miatti fáradékonyság. 

 

ORRSOVENY MUTET SEPTUM

A betegek természetes módon félnek az orrsövény műtéttől. Ha szakavatott, gyakorlott orrsebész, fül orr gégész végzi az orrműtétet, akkor az orrsövény műtét egyáltalán nem fájdalmas, nincs fájdalom. Az orrot nagyon jól lehet érzésteleníteni. Az orr műtétekkel kapcsolatosan egy kellemetlen tényezővel kell számolni, hogy a beteg hallja a műtétet. Az orrsövényműtét alatt a csont jól vezeti a hangot, ezért a műtét során ropogó, koppanó, recsegő hangeffektusokkal kell számolni. Ha a beteget a műtét előtt szakszerűen előkészítjük és tájékoztatjuk, akkor az orrsövény műtét közel sem olyan kellemetlen, mint amikről a szájhagyomány beszámol.

ORRSOVENY MUTET erzestelenitesAz orrüreg lágy részein és csontos részein végzett műtéteket leggyakrabban helyi érzéstelenítésben végezzük. Első lépésben, Cocain 5-10-20%-os, vagy Pantocain 1-2-3%-os oldatait használjuk az orr érzéstelenítésére. Először egy orr spray-t fújunk a betegnek az orrába, ami már teljesen érzéketlenné teszi az orr nyálkahártyát. Ezt követően egy érzéstelenítővel átitatott puha vatta tampont helyezünk az orr nyálhártyára. Miután ily módon zsibbasztottuk az orr nyálkártyát, további érzéstelenítővel (Lidocain, Novocain) infiltráljuk az orrot, ami a műtét alatt teljes érzéstelenséget biztosít a betegnek.  Az orr nyálkahártya vértelenítésére és a Cocáin vagy Pantocain felszívódásának meglassításra a Cocain-, vagy Pantocain oldat mellé adrenalint (tonogén) adunk. 

A submucosus orrsövény resectio, és a septum plasztika műtétének első szakasza, az orr nyálkártya és az orr perichondrium együttes átvágása és letolása az egyik oldalon. 

 

Az orrsövény resectio, orrsövény plasztika műtét lépései

ORRSOVENY MUTET PLASZTIKA

Az orrsövény nyálkhártyája és perichondriuma alá érzéstelenítő oldatot fecskendezünk, amivel leválasztjuk a nyálkahártyát a perichondriummal és periosteummal együtt. Ezt követően az egyik oldalon (általában a baloldalon) körülbelül fél cm-rel az orrsövény, septum mobile széle mögött bemetsszük a nyálkahártyát a porcig. Ezt követően éles raspatóriummal leválasztjuk a porchártyát  (perichondrium) és a csonthártyát (periosteum) az elferdült orrsövény egész területén. Az orrsövény nyálkahártya leválasztása során gondosan vigyázunk arra, hogy az orrnyálkahártya ne sérüljön és szakadjon, különösen az orrsövény két, egymásnak szemben fekvő területén, nehogy később maradandó lyukas orrsövény, septum perforácio keletkezzék. Az egyik oldalon a nyálhártya leválasztás után, az első metszés helyén az orrsövény porcot is átvágjuk és az ellenkező oldali nyálkahártyát is leválasztjuk, ahol szintén gondosan ügyelünk a nyálkahártya épségére. Fogóval (Brünings-fogó), szánkakéssel (Ballanger) eltávolítjuk az orrsövény elgörbült porcos részét, majd az orrsövény alapján levő csontos, bazális lécet vésővel lesimítjuk.

ORRSOVENY PLASZTIKA MUTETAz orrsövény, porcos lemezét az orrháttól számított körülbelül 1 cm távolságban helyén hagyjuk, hogy megelőzzük az orrhát besüppedését. Orrsövény plasztika (septum plasztika) esetén az eltávolított septum porcot beirdaljuk, kiegyenesítjük, majd a két nyálkahártya réteg közé visszahelyezzük. Az orrsövény porcos és csontrészeit újra igazítva, a két nyálkahártya lemezt a perichondriummal és periosteummal együtt újra egymáshoz fektetjük, és tamponokkal egymáshoz nyomjuk. 1-2 nap múlva a tamponokat eltávolítjuk. Az orrsövényműtét után az orrsövény egyenes alakú lesz, az orrlégzés pedig helyreáll. Az orrsövény műtét után rendszeres kontroll és posztoperatív kezelés szükséges. Az orrműtét utáni nyálkahártya duzzanatot lohasztani kell, és az összeérő nyálkahártya felszíneket szét kell választani. Az orrműtét utáni utókezelés elmaradása esetén, gyakoribbak az orr összenövések, synechiák, és gyakrabban alakulhat ki arcüreggyulladás is. 

A hagyományos orrsövényműtét, septum resection mellett konzervatívabb műtéti eljárásokat is alkalmazhatunk (septum mobilizáció). A septum mobilizáció műtét alapelve, hogy a nyálkahártyát csak az orrsövény egyik oldalán választjuk le, a másik oldalon meghagyjuk az orrsövény vázának normális összefüggését a perichondriummal és periosteummal. A ferde orrsövényen néhány bemetszés és infractio-t végzünk, így mozgathatóvá tesszük az orrsövényt, septumot, egyenes helyzetbe beállítjuk és tamponokkal rögzítjük.

Orrsövény cristák, orrsövény spinák, orrsövény tüskék az orrsövény egyidejű elgörbülése nélkül ritkán fordulnak elő, ezért eltávolításuk nagy vonalakban az orrsövényműtéttel megegyezik. Ha az orrsövény csaknem egyenes helyzetű, akkor megelégedhetünk csak az orrsövány tüske, septum crista, vagy az septum spina eltávolításával. Az orrsövény crista és spina eltávolításánál arra törekszünk, hogy az orrsövény nyálkahártyát a lehető legkisebb mértékben károsítsuk. E célra hosszú, egyenes vagy bajonett alakú lapos és homorú végű vésőt használunk. A nyálkahártyát előzetesen leválasztjuk az orrsövény cristáról, amit fel vagy lefelé hajtunk. Ez után távolítjuk el az orrsövény tüskét és a felhajtott nyálkahártyát visszafektetjük. 

 

Hol talál meg bennünket?

Ha valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor keressen bennünket bizalommal!

Fájdalom mentes kivizsgálás, azonnali ellátás Szegeden. 

Dr. Vass Zoltán

Címünk: ORRKLINIKA SZEGED

6724 Szeged, Kálvária tér 16.      Rendelés: Hétfő, Szerda 16-19

Bejelentkezés: 06-70-635 5576,   Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!

Telefon: 06 20-397 4144,          email: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

 

From Address:

Összefoglalás: Orrsövényferdülés, deviatio septi nasi lehet ferdülés deviációk és megvastagodás crista septi nasi és orrsövény tüske, spina septi nasi képződéssel. Az orrsövényferdülés kialakulásának oka az orrsövény fejlődési rendellenssége és orr trauma és sérülése. Az orrsövényferdülés tünetei az orrdugulás reflexes idegfájdalmakat, migrén, és fejfájás. Az orrsövényferdülés műtéte az orrsövényműtét submucosus resectió orrsövényplasztika orrsövény plasztika műtét.

vissza az oldal elejére

vissza a kezdő oldalra