Könnyutak sebészete

Írta: Dr. Vass Zoltán

A könnyutak sebészi kezelése

konnytomlo gyulladasA könnytömlő és könny-orrvezeték megbetegedései némely esetben rhinológiai kezeléssel, az orron keresztül gyógyíthatók. Gyakori megbetegedés a könny orrvezeték szűkülete, és blepharitis, aminek következtében a könnylefolyás az orrba akadályozott, vagy teljesen gátolt, ami miatt könnycsorgás lép fel. Ha a könnycsatornákon át a könny bejut a könnytömlőbe, a könny továbbjutása attól függ, hogy a könny-orrvezeték szűkült-e vagy sem. A könnyutakat az orr felől orrpolipok, sarjszövetek, hegek, orr összenövés, gyulladt orrnyálkahártya zárhatják el. Az orrpolipokat, sarjadzásokat az alsó orrkagyló elülső végének hipertrófiáit, melyek a könnyorrvezeték kimeneti nyílását szűkíthetik, az orr felől végzett megfelelő műtéti eljárásokkal eltávolíthatjuk (FESS műtét, functional endoscopic sinus surgery).

A könnytömlő tájékán és lejjebb levő szűkületeket műtéttel, dakryocysto rhinostomiával oldjuk meg. A dakryocysto rhinostomia műtétet kívülről is elvégezhetjük. A belső szemzugban ejtett bőrmetszésből eltávolítjuk az állcsont homloknyúlványának egy részét, és széles összeköttetést nyitunk az orrüreg felé. Aztán a könnytömlő belső és hátsó falát rezekáljuk. 

A dakryocysto rhinostomia műtétet, a könnytömlő és orr közötti összeköttetés megteremtését, az orr felől is elvégezhetjük (FESS műtét). A könnytömlő táján, a laterális orrfalon levő sáncszerű kiemelkedésnél, nyálkahártyalebenyt képzünk. Keskeny, homorú vésővel csontnyílást készítünk a könnytömlővel szemben, majd a tömlő medialis falából elég nagydarabot kimetszve, ablakot készítünk az orr felé. A lebenyt helyére visszafektetve, laza tamponálással rögzítjük. 

 

Hol talál meg bennünket?

Ha valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor keressen bennünket bizalommal!

Fájdalom mentes kivizsgálás, azonnali ellátás Szegeden. 

Dr. Vass Zoltán

Címünk: ORRKLINIKA SZEGED

6724 Szeged, Kálvária tér 16.      Rendelés: Hétfő, Szerda 16-19

Bejelentkezés:06-70-635 5576,   Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!

Telefon: 06 20-397 4144,          email: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

 

From Address:

Összefoglalás: A könnytömlő, könny orrvezeték könnycsatornák, szűkülete, az oka blepharitis betegségnek. Tünetei a könnylefolyás gátoltság, könnycsorgás. Könnyorrvezeték nyílását szűkíti az orrpolip, orrsövényferdülés. A könnyutak sebészi kezelése a dakryocysto rhinostomia műtét a könnytömlő sebészi beavatkozása.

vissza az oldal elejére

vissza a kezdő oldalra