Orr idegentestek és rhinolith

Írta: Dr. Vass Zoltán

Orr idegentestek és rhinolith az orrüregben

orr idegentestOrr idegentestet leggyakrabban gyermekeknél észleljük, akik saját maguknak és velük egykorú társaiknak az orrába különböző apró tárgyat dugnak. Orr idegentestek az arcot érő traumával és az orrgaraton keresztül, a száj felől is az orrba juthat. Leggyakoribb orr idegentest a gyöngy, borsó, gyümölcsmag, gomb, játék alkatrész stb. Némelykor az orrba került, többnyire kisméretű orr idegen test körül sókiválás következtében (kalcium foszfát és kalcium karbonát) ún. orrkövek (rhinolith) képződnek.

Az orrkő, rhinolith különböző alakú és nagyságú lehet, néha az orrüregnek valóságos lenyomatát képezheti. Az orrkövek, rhinolithok tömött vagy laza szerkezetűek, felszínük egyenetlen, érdes, mert az orrkő körül vérző sarjszövet képződik.

Az orr idegentestek leggyakrabban az alsó vagy középső orrjáratban (az orrbemenetnél) helyezkednek el, beljebb, az orrüregbe csak sikertelen eltávolítási kísérleteknél jutnak. Sima felszínű idegentestek és rhinolithok jellegzetes tünete a féloldali orrfélelzáródás, orrdugulás. Az egyoldali nátha tünete felkelti az idegentest, vagy  rhinolith gyanúját. A nyálkahártya izgalma miatt bőséges, inkább gennyes, legtöbbször bűzös váladék ürül. Fiatal gyermekeknél az orrüreg egyik feléből ürülő gennyes váladék az orr idegentest egyedüli tünete lehet.

orr idegentest eltavolitasHa nincs megfelelő felszerelésünk, az orr idegentest eltávolítását bízzuk szakemberre. Ha a gyermeket megfelelően nem tudjuk rögzíteni, akkor a beavatkozást általános bódításban, vagy altatásban végezzük. Az orr idegentest eltávolítása előtt a nyálkahártyát gondosan érzéstelenítjük és vértelenítjük (anaemizáljuk), azután vizsgálattal és óvatos szondázással az orr idegentest helyét megállapítjuk. Szemünk ellenőrzése mellett az orr idegentest mögé tompa horgot vezetünk, majd a horgot megfordítva az idegentestet kiemeljük. Tömör vagy hosszú, vékony orr idegentesteket (papírdarabka, gyufaszál, szeg) orrcsipesszel, vagy magfogóval ragadjuk meg és távolítjuk el.

Nagy térfogatú rhinolithokat néha úgy távolítunk el, hogy még az orrüregben széttörjük. Orr idegentestek eltávolítására fogókat és csipeszeket ne használjunk, mert az idegentestről lecsúsznak, és az még beljebb kerülhet.

 

Növényi és állati paraziták az orrban

CANDIDA ORRBANOzaenás beteg orrában gyakran növényi parazitákat, fonalas gombákat, különböző aspergillus és candida albicans (oidium albicans) fajtákat találunk. Ascarisok (férgek) az emésztőcsatornából kerülhetnek az orrüregbe. Gyerekeknél az oxyuris petéje és lárvája élősködhet az orrban, itt kedvezőek a feltételek a pete kifejlődése számára. Az oxyuris féreg petéje az orrbemeneten át kézzel vagy beszívott levegővel kerülhet az orrüregbe. Ritkán az orrüregben piócákat is észleltek már. Ezek mocsárvíz ivásakor az orrgaraton át jutottak az orrba. Az orr gennyes váladékában rovarokat és lárváikat is ritkán találhatunk. Növényi és állati paraziták, férgek az orrnyálkahártya gennyes gyulladását okozhatják.

 

Növényi és állati parazita fertőzés kezelése

FEREG PARAZITA ORRBANFonalas gombák telepeit csipesszel távolítjuk el, vagy bórsav, kálium hipermangán oldattal mossuk ki. A hozzáférhetetlen helyen levő maradványokat 5%-os mentol olaj, vagy antiszeptikus por befúvásával pusztítjuk el. A hatást belsőleg adott jódkáli fokozza. Candida albicans-nál, oidium albicans-nál a megbetegedett részeket 1 - 3%-os lápiszoldattal beecseteljük.

Az orrba bekerült rovarokat orrfúvatással, vagy eszközzel távolítjuk el. A rovarlárvák többnyire eléggé szorosan tapadnak az orr nyálkahártyához, ezért eltávolításuk csak úgy lehetséges, ha azokat előbb kloroformos vízzel (1%-os kloroform vizes oldata) ecsetelve elpusztítjuk.

Az orrban megtelepedett férgeket és petéket szisztémás kezeléssel gyógyítjuk. 

  

Hol talál meg bennünket?

Ha valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor keressen bennünket bizalommal!

Fájdalom mentes kivizsgálás, azonnali ellátás Szegeden. 

Dr. Vass Zoltán

Címünk: ORRKLINIKA SZEGED

6724 Szeged, Kálvária tér 16.      Rendelés: Hétfő, Szerda 16-19

Bejelentkezés: 06-70-635 5576,   Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!

Telefon: 06 20-397 4144,          email: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

 

From Address:

Összefoglalás: Orr idegentestek és rhinolith az orrüregben gyermekeknél az orrba apró tárgyat dugnak. Az orrba került orr idegen testből orrkő (rhinolith) képződhet. Az orrkő, rhinolith különböző alakú és nagyságú.  Az orr idegentest eltávolítás érzéstelenítés után óvatos szondázással. Növényi és állati paraziták, férgek az orrnyálkahártya gennyes gyulladását okozhatják. Növényi és állati parazita fertőzés kezelése orrban.

vissza az oldal elejére

vissza a kezdő oldalra