Juvenilis angiofibroma

Írta: Dr. Vass Zoltán

Juvenilis angiofibroma

juvenilis angiofibroma CTAz orr fibroma, juvenilis fibroma, basalfibroid, juvenilis nasopharyngealis angiofibroma, legtöbbször az orrgaratból indul ki és orrgarati fibrómának, vagy koponyaalapi fibromának nevezik. Az orr fibromák speciális esete a juvenilis angiofibroma, ami leggyakrabban kamaszkorban, fiúknál fordul elő, az orr hátsó részében növekszik. A juvenilis angiofibromák szintén jóindulatú daganatok. Bár szövettanilag a juvenilis angiofibroma nem rosszindulatú daganat, mégis térfoglaló hatása miatt roncsolhatja az orr nyálkahártyáját, és a körülvevő kötőszövetet. A juvenilis angiofibroma leggyakoribb első tünete az orrvérzés (epistaxis), és az orr elzáródása, orrdugulás. Ahogy a juvenilis angiofibroma nő, átterjedhet a szomszédos arcüregekre, a szemgödörbe és a koponyaüregbe.

A gyermek visszatérő orrvérzéseinek és gátolt orrlégzésben (orrdugulás) fel kell vetődnie a juvenilis angiofibroma lehetőségének. A juvenilis angiofibromát komputertomográfiás (OM CT) és mágneses rezonancia vizsgálattal (MRI) lehet diagnosztizálni. A juvenilis angiofibromát ellátó ereket, valamint a daganat esetleges beterjedését a szem- és a koponyaüregbe érfestéssel, angiográfiával lehet láthatóvá tenni. Érfestéssel jól látható a röntgenfelvételen, ahogy a kontrasztanyag kirajzolja a daganatot.

juvenilis angiofibroma szovettanAz angiofibroma a beteg növekedésével zsugorodhat, mégis a kezelés elhagyhatatlan. A juvenilis angiofibroma kezelése a daganatot ellátó artériák elzárásából (angiográfiás embolizáció), és a daganat sebészi eltávolításából kell, hogy álljon. Abban az esetben, amikor a daganat már beterjedt a koponyaüregbe és nem távolítható el, sugárterápia jön szóba. 

Az orrüregben még myxomák, lymphangiomák. dermoidok is keletkezhetnek. Bár kórbonctanilag ezek jóindulatú daganatoknak számítanak, klinikailag, az orrban történő növekedésük miatt, rosszindulatúvá válhatnak (fibrosarkomává alakulnak át) és ezért ugyanolyan radikálisan távolítandók el, mint az orr rosszindulatú daganatai.

 

Hol talál meg bennünket?

Ha valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor keressen bennünket bizalommal!

Fájdalom mentes kivizsgálás, azonnali ellátás Szegeden. 

Dr. Vass Zoltán

Címünk: ORRKLINIKA SZEGED

6724 Szeged, Kálvária tér 16.      Rendelés: Hétfő, Szerda 16-19

Bejelentkezés: 06-70-635 5576,   Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!

Telefon: 06 20-397 4144,          email: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

From Address:

Összefoglalás: Juvenilis angiofibroma, orr fibroma, jóindulatú daganat az orrgaratból indul ki és orrgarati fibrómának nevezik. A juvenilis angiofibroma, kamaszkorban, fiúknál fordul elő. Juvenilis angiofibroma nem rosszindulatú daganat, de roncsolhatja az orr nyálkahártyáját, első tünet az orrvérzés, epistaxis, és az orr elzáródása, orrdugulás. Az orrüregben myxomák, lymphangiomák jóindulatú daganatoknak, de növekednek és rosszindulatúvá válhatnak.

vissza az oldal elejére

vissza a kezdő oldalra