Krónikus homloküreg gyulladás

Írta: Dr. Vass Zoltán

A homloküreg idült, krónikus gyulladása (sinusitis frontalis chronica)

Homlokureg gyulladas okaA krónikus homloküreg gyulladás szubjektív tünetei, jelei lényegesen enyhébbek, mint a heveny homloküreg gyulladás tünetei. A homloküregben képződött váladék mennyiségének szaporodása esetén és az üregben lévő nyomás fokozódásánál, a szubjektív tünetek erősebbé válnak és a homloküreg fenekét megnyomva, kifejezett helyi fájdalomérzés, fejfájás jelentkezik. Azok az okok, amelyek a fejben vértódulást, vérbőséget hoznak létre, szintén erősíthetik a homloktáji fájdalmat (alkoholfogyasztás, dohányzás, szellemi kifáradás, éjszakai munka, stressz, huzat stb.)

A krónikus homloküreg gyulladásban, a középső orrjáratban levő gennyes váladék nagy mennyiségű lehet, vagy teljesen hiányozhat is. Ha a váladék kevés, akkor az reggel mutatható ki, mikor a beteg éppen felkelt az ágyból. A középső orrkagyló többnyire polipózusan elfajult. A középső orrjáratban atípusos hipertrófiákat és nyálkás polipokat észlelhetünk. A heveny és idült homloküreg gyulladás folyamán a nyálkahártya kifekélyesedhet, a gyulladásos folyamat átterjedhet a csonthártyára, majd a csontra is és sipoly képződhet. Kialakulhat fisztula a homloküreg elülső falán, ami un. nyílt empyemát alkot. Némelykor a gennyes gyulladásos folyamat a homloküreg alsó falán át tör utat magának és az orbita tartalmának gennyes gyulladását hozza létre. Ha a homloküregből a gennyes áttörés a hátsó, cerebralis falon képződik, akkor koponyaűri szövődmények, extraduralis tályog, vagy gennyes meningitis alakulhat ki. 

 

Krónikus homloküreg gyulladás felismerése és jelei

A krónikus homloküreg gyulladás kórisméje a szubjektív és objektív vizsgálati eredmények, valamint a kiegészítő diagnosztikus vizsgáló eljárások (orrmelléküreg röntgen, OM rtg, OM CT, a ductus nasofrontalis szondázása) leleteinek összevetése alapján, többnyire nem okoz nehézséget.

 

Krónikus homloküreg gyulladás kezelése

HOMLOKUREG GYULLADAS MUTETHa a konzervatív eljárások, és a középső orrjáratban végzett kisebb műtéti beavatkozások sikertelenek maradnak, akkor a krónikus homloküreg gyulladás kezelése sebészi. Ugyancsak homloküreg műtétet kell végezni, a krónikus homloküreg gyulladás szövődményes eseteiben.

A gyulladt homloküreget a rostasejteken keresztül, és kívülről tárhatjuk fel. A homloküreg gyulladás kezelését homeopátiával is kiegészíthetjük. 

Hol talál meg bennünket?

Ha valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor keressen bennünket bizalommal!

Fájdalom mentes kivizsgálás, azonnali ellátás Szegeden. 

Dr. Vass Zoltán

Címünk: ORRKLINIKA SZEGED

6724 Szeged, Kálvária tér 16.      Rendelés: Hétfő, Szerda 16-19

Bejelentkezés: 06-70-635 5576,   Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!

Telefon: 06 20-397 4144,          email: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

  

From Address:

Összefoglalás: Krónikus homloküreg gyulladás tünetei, váladék felszaporodás, fájdalomérzés, fejfájás. A vértódulás okok, vérbőséget homloktáji fájdalmat koznak. A homloküreg idült, krónikus gyulladás jellemzője a gennyes váladék orrpolip, nyálkás polipok . Orr nyálkahártya kifekélyesedhet, és sipoly képződhet. Szövődmény a homloküregben, genny, koponyaűri szövődmények, extraduralis tályog, gennyes meningitis alakul ki. Krónikus homloküreg gyulladás kezelése konzervatív eljárások, és műtéti beavatkozások.

vissza az oldal elejére

vissza a kezdő oldalra